Požár amazonského pralesa je tak mohutný, že už je vidět i z vesmíru: Hoří kus planety! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Požár amazonského pralesa je tak mohutný, že už je vidět i z vesmíru: Hoří kus planety!

Požár lze vidět na snímcích NASA z vesmíru.
Požár lze vidět na snímcích NASA z vesmíru. (Foto Reuters, NASA, Twitter)

Tohle oblast amazonského pralesa ještě nepamatuje. Pustoší ji další a další požáry, které vytvářejí peklo na zemi. Ty jsou tak intenzivní, že kouř z nich v pondělí dokonce zahalil São Paulo, které se na hodinu ocitlo v úplné tmě!

Že je situace vážná, dokazuje i měření brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE). Ten od začátku roku evidoval v zemi neuvěřitelných 72 843 lesních požárů, což je oproti loňsku nárůst o 84 %. Jedná se o nejvyšší číslo od počátku měření v roce 2013. Jen od minulého čtvrtka pak přibylo 9507 nových požárů, které lze vidět i na snímcích z vesmíru!

Dílo žhářů?

Přestože v Brazílii a okolí momentálně panuje období sucha, tamní prezident Jair Bolsonaro (64) se domnívá, že požáry by mohly úmyslně zakládat nevládní organizace, které odřízl od přísunu financí. „Musíme bojovat proti zločinu, pak uvidíme, kdo je za něj zodpovědný. Ale podle mě v tom je zájem těchto nevládních organizací,“ má jasno Bolsonaro.
Tomu nasvědčuje i prohlášení šéfa INPE Alberta Setzera, který řekl, že: „Období sucha nahrává šíření požárů, ale jejich založení je výsledkem práce člověka, ať už nechtěné nebo úmyslné.“

Právě vypalování lesů je běžnou, i když zakázanou praktikou amazonských farmářů, kteří si tak vytvářejí půdu pro pěstování plodin. Není přitom bez zajímavosti, že prezident Bolsonaro, který upřednostňuje ekonomiku před ekologií, nedávno odvolal šéfa úřadu INPE, protože prý zveličoval důsledky odlesňování Amazonie.

Plíce planety

Není divu, že experti se obávají, jaké dopady budou mít požáry v globálním rozsahu. Amazonský prales je označován jako plíce planety, protože pohlcuje velké množství skleníkových plynů a produkuje až 20 % z celosvětového množství kyslíku.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.