Před 45 lety hořel Veletržní palác: Plameny šlehaly do výše Petřínské rozhledny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Před 45 lety hořel Veletržní palác: Plameny šlehaly do výše Petřínské rozhledny!

Hrozivý požár v létě 1974 ohrozil budoucnost paláce.
Hrozivý požár v létě 1974 ohrozil budoucnost paláce. (Foto Aha! – Martin Přibyl, Národní galerie v Praze)

 To je konec! To si říkali obyvatelé pražských Holešovic, když letní noc 14. srpna 1974 osvítily plameny šlehající z Veletržního paláce. Požár se do historie zapsal jako jeden z největších v Praze.

Před 45 lety, když začalo hořet ve čtvrtém patře Veletržního paláce, jako první na místo přijeli plameny krotit jen tři hasiči – řidič, velitel a jeden člen posádky. Než dorazily posily, zdálo se, že s budovou je amen.


Popel až v Karlíně
Holešovická dominanta, jedna z největších funkcionalistických staveb Prahy, byla celá v plamenech. „Plály až do výše Petřínské rozhledny,“ upomíná na událost rozhlasová povídka z roku 2007. Rozsah požáru dokládá i to, že popel a ohořelé papíry z kanceláří budovy Pražané našli až v ulicích tři kilometry vzdáleného Karlína.

Měli ho zbourat
Likvidace požáru trvala šest dní, pak se uvažovalo o demolici. Co s palácem dál, řešilo vedení města dalších pět let. Nakonec se ukázalo, že oprava je možná. Budovu pak roku 1979 získala Národní galerie. Zcela opravenou ji spolu s expozicí otevřela poprvé až v roce 2000, 26 let po požáru.



Víte, že...
... po roce 1939 byla budova i s přilehlým prostranstvím používána nacistickými okupanty jako shromaždiště pro židovské občany Čech a Moravy před transportem do koncentračních táborů?

Proč palác hořel?
Lakýrníci, pracující v paláci odpoledne 14. srpna 1974, položili ve skladu čisticí bavlnu napuštěnou fermeží namísto do plechovky na polici, kde se samočinně vznítila. Kouř ve 4. patře zahlédla před 9. večer strážná, ta se marně pokoušela plameny uhasit. Hasičům byl požár nahlášen ve 21.33 hodin, první dorazili za 10 minut, to už ale hořelo asi 400 metrů čtverečních. Papír, kartotéky plné dokumentů, příčky mezi kancelářemi, to vše oheň posilovalo. Nakonec zbyl z budovy jen skelet.


Vrátí se kino i divadlo
Veletržní palác, který je od roku 1958 kulturní památkou, měl původně sloužit jen veletrhům. Na prvním tu v září 1928 veřejnost viděla poprvé Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Byl sídlem podniků zahraničního obchodu a později Národní galerie v Praze se sbírkou umění 20. a 21. století. Ještě ve 20. letech minulého století tu fungovala kavárna na terase 6. poschodí nebo největší pražské kino. Národní galerie nyní pořádá mezinárodní architektonickou soutěž na rekonstrukci paláce, jejíž vítěz má být známý do konce roku. Cílem je modernizace výstavních prostor, navrácení kina, výstavba divadelního sálu a další úpravy za tři miliardy korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.