Výbuch plynu v bytě v Liberci: V plamenech s ohořelými vlasy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Výbuch plynu v bytě v Liberci: V plamenech s ohořelými vlasy

Silný výbuch plynu otřásl Libercem.
Silný výbuch plynu otřásl Libercem. (HZS Libereckého kraje)

Ohlušující rána probudila včera v noci liberecké sídliště ze spánku. Seniorka Margita (85) si prý ohřívala na plynu polévku. Výbuch otřásl celým domem a její byt zachvátil požár. Zachránili ji sousedé.

K výbuchu došlo v ulici Slovenského národního povstání okolo čtvrté hodiny ráno. „Ihned na mě klepal soused Mirek, ať mu jdu pomoci vykopnout dveře od bytu paní Margity, protože byla uvnitř uvězněná,“ popsal situaci další obyvatel paneláku Jiří Hrubý (59). Vzali hasicí přístroj a vyrazili na záchrannou akci.

Byla zmatená

Byt seniorky byl pohlcen plameny. „Šlehaly všude a paní byla v šoku. Zmateně říkala, že si chtěla ohřát polévku. Vytáhli jsme ji ven, byla jen v kalhotkách a měla ohořelé vlasy i zbytky oblečení. Poté jsme se snažili uhasit obývák, ale najednou třískl v kuchyni plyn znovu a my jsme se museli dostat skrz plameny ven,“ vyprávěl Hrubý. 

Je v nemocnici

I díky včasnému zásahu obou mužů seniorka přežila. „Byla převezena s těžkým poraněním a je napojená na plicní ventilaci v traumacentru liberecké nemocnice,“ řekl mluvčí záchranné služby Michal Georgiev. Liberec ihned vyslal po zajištění požáru na místo autobus jako provizorní přístřešek pro místní obyvatele.

Zda za neštěstí mohla stařenčina zapomětlivost nebo například technická závada, určí vyšetřování.

Poškozená statika

Kvůli výbuchu a následnému požáru muselo být z paneláku evakuováno 35 osob, hasiči využili i výškovou techniku. Okolo poledne budovu prohlédl statik. „Zjistil, že je narušena statika v horních dvou patrech. V nejvíce zasaženém bytě probíhá pažení a podpěra stěn, aby se to nezřítilo,“ řekla Aha! mluvčí hasičů Lucie Hložková. Obyvatelé ostatních bytů se mohli vrátit domů. Podle primátora Liberce město paní Margitě zajistí po jejím návratu z nemocnice náhradní ubytování.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.