Tajný vojenský bunkr na svatém kopci: Měli tu měřit jaderné hřiby | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajný vojenský bunkr na svatém kopci: Měli tu měřit jaderné hřiby

Otevřením bunkru začala na Svatém Antonínku turistická sezona.
Otevřením bunkru začala na Svatém Antonínku turistická sezona. (Foto Turistický klub Ostrožská Lhota)

Byl vystavěn za studené války, šlo o přísně utajované místo. Z bunkru ÚŽ 6 pod Svatým Antonínkem měli vojáci zaznamenávat místa, počet a velikost jaderných výbuchů. Tajnou pozorovatelnu objevili, opravili a vybavili turisté z Ostrožské Lhoty. Získali k ní i originální dokumenty z šedesátých let 20. století. 

O existenci krytu pouhých 200 metrů od slavného poutního kostela neměli dokonce tušení často ani místní lidé. Sloužil do 70. let minulého století. Aby se do něj, když armáda odešla, nikdo nedostal, byl zaházený zeminou a zavalený betonovými bloky. „Jde o vojenský úkryt číslo šest, což je typové označení pro počet osob, které tady sloužily. Využíval ho šestý motostřelecký pluk z Uherského Hradiště jako stanoviště. Fungovali tu spojaři, kteří sledovali panorama Chřibů a Dolnomoravský úval,“ řekl Aha! správce bunkru Stanislav Kuřina (73). Uvnitř měli základní vybavení – vysílačku, elektrocentrálu, v zemi zakopanou cisternu na vodu, nářadí a nahoře polní kuchyni.

Spojení církevního poutního místa a vojenského objektu je neobvyklé. Svatý Antonínek má ovšem strategickou polohu, jde o poslední výběžek Bílých Karpat. Je z něj vidět všemi směry do velké dálky.

Bylo zameteno

Podobných objektů bylo na jihovýchodní Moravě 15. Jediný zpřístupněný veřejnosti je právě pod Svatým Antonínkem. V roce 2012 byl UŽ 6 převeden ministerstvem obrany na obec Ostrožskou Lhotu. Když se turisté tři roky nato prokopali ke vchodu a otevřeli ho, čekalo je překvapení. Místnosti byly zcela čisté a zametené. Od té doby rozšířili vchod, vyspravili základy, vyrobili dřevěné zastřešení. Odpracovali tam 460 hodin. Dokonce se jim podařila sehnat i dobová výbava – vysílačka, elektrocentrála, plynové masky, přilby, nářadí nebo zdravotnická nosítka či lékárnička. Letos do bunkru nově osadili protitlakové dveře. Je to replika, originál měl pancíř kolem pěti centimetrů. Dveře vážily kolem metráku, někdo to asi ukradl do sběru.

Víte, že...

...bunkry byly budovány v režimu utajení a při rušení vojenských posádek se záznamové listy často zničily? Turisté ale od armády získaly kompletní stavební dokumentaci a přesné plány.

Kde: Ostrožská Lhota, Svatý Antonínek

Kdy? Každou neděli od 14 do 17 hodin



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.