Činžák vyletěl do povětří. Obyvatel domu tvrdí: Byl to terorista! Chtěl nás všechny zabít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Činžák vyletěl do povětří. Obyvatel domu tvrdí: Byl to terorista! Chtěl nás všechny zabít!

Dům po výbuchu čeká demolice. Sousední domy zůstanou.
Dům po výbuchu čeká demolice. Sousední domy zůstanou. (Foto Aha! - Vladimíra Hradská)

„Byl to hajzl, terorista!“ To říkají sousedé o Jaroslavu F. (†53). Toho pokládají za viníka tragédie v Lenoře. Ve čtvrtek brzy ráno tam výbuch zničil bytový dům. Jeden člověk při tom zemřel, dva se težce zranili.

Podivín podle sousedů roznesl po činžáku plynové láhve, polil je benzínem a zapálil. Sám v plamenech zemřel, zničil třípodlažní dům a připravil tak pět rodin o domov. „Chtěl všechny vzít s sebou. Byl to atentát. Všem léta vyhrožoval, že to vyhodí do vzduchu a nakonec to udělal. S nikým nevycházel, nikam nechodil,“ řekl obyvatel domu a dobrovolný hasič RobertBelák. 

Výbuch vyrazil okna

Belák ve chvíli exploze seděl právě doma u kávy a připravoval se na odchod do práce. „Ozvala se obrovská rána a tlaková vlna vyrazila všechna okna. Sklo řinčelo, jak se sypalo. Otočil jsem se aviděl oheň. Skočil jsem do hasičského a běžel ven. Reguloval jsem pak dopravu na hlavní silnici. Nemůžu vůbec spát. Pořád to vidím,“ řekl Belák. 

Mohlo být ještě hůř

Dobrovolný hasič si myslí, že následky tragédie mohly být mnohem větší. „Máme ve vchodech nové dveře a zvenčí není klika. Nedá se dostat dovnitř. Věřím, že to nás zachránilo. Jinak by nás vyhodil do vzduchu i okolní domy, dole je centrální kotelna,“ dodal Belák. „Na každé schůzi hrozil, že to udělá. Dokonce měl už dříve lít benzín lidem na rohožky,“ řekla další obyvatelka domu.

Chcete pomoci?

Obyvatelé domu přišli během okamžiku o všechen majetek. Obecní úřad na svých internetových stránkách zveřejnil číslo účtu s tím, že peníze půjdou lidem, kterým výbuch zničil byty. Příspěvky lze zasílat na číslo 66888866/0300.

Co je se zraněnými?

Při explozi zemřel jeden člověk, dva byli těžce raněni a skončili s vážnými popáleninami asi na 50 procentech těla. Sedm lidí bylo s lehkými zraněními převezeno do nemocnice, jeden se k ošetření dopravil sám. Podle zjištění Aha! byly dvě ženy včera propuštěny z chirurgie do domácí péče. Starší žena zůstává na interně, manželský pár leží na ortopedicko-traumatologickém oddělení a starší muž byl přeložen z JIP na chirurgii.

Další domy nezbourají

Dva třípodlažní domy, které sousedí s trosky objektu zničeného výbuchem a požárem se bourat nebudou. Včera o tom rozhodl statik. Většina evakuovaných lidí zůstává u příbuzných a přátel. První se budou moci vrátit už během víkendu. „Demolice nebude nutná. Jeden byt se musí opravit, ale staticky je to vyhovující. Bourat se bude pouze zasažený objekt,“ řekl starosta Antonín Chrapan.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.