Poklad v mrazáku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Poklad v mrazáku!

Babka zřejmě vybírala i v tomto katalogu aukční síně Christie´s z roku 1965.
Babka zřejmě vybírala i v tomto katalogu aukční síně Christie´s z roku 1965. (Foto Profimedia.cz)

Tušili, že jejich babička může doma skrývat nějaké cennosti, protože celý život »křečkovala«. Proto si také na prohlídku nemovitosti, kterou po její smrti zdědili, najali odborníky. A vyplatilo se! Vyslanci aukčního domu našli šperky nejméně za 3 miliony korun – uložené v mrazáku pod zásobou skopového masa!

Vnuci ženy, která bydlela ve starém a rozpadajícím se stavení u britského Uffingtonu, s babičkou dvakrát nevycházeli. Podle nich byla lakomá a vyloženě »seděla na majetku«. Aby se později nehádali o dědictví, na prohlídku baráku po mrtvé příbuzné si pozvali odborníky z aukčního domu Kidson-Trigg. A ti narazili na skutečný poklad! Když otevřeli mrazák, vedle balíčků skopového na ně zíraly sady šperků, některé i z 16. století!

Loupež to nebyla
Znalci si nejprve mysleli, že šperky musí pocházet z nějaké loupeže, ale později našli i certifikáty pravosti i doklady o způsobu nabytí. Vrcholem babiččiny sbírky, kterou začala syslit v 60. letech minulého století, je slonovinový, hojně drahokamy posázený renesanční přívěšek ve tvaru labutě, který byl oceněn v přepočtu na 890 000 korun! „Lidé její generace měli tendenci kupovat za úspory vzácné věci, například šperky. A ukládali je všude možně po domě, hlavně pod matrace. Bankám a trezorům nevěřili. V mrazáku jsem ale ještě něco takového neviděla,“ uvedla Pippa Kidsonová z aukčního domu, která 13. listopadu bude šperky dražit.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.