Horníka Martina (†40) zabil výbuch metanu: Pohřeb měl až po 5 měsících! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Horníka Martina (†40) zabil výbuch metanu: Pohřeb měl až po 5 měsících!

Tragicky zesnulého horníka doprovázela stovka lidí.
Tragicky zesnulého horníka doprovázela stovka lidí. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Martin byl jediným Čechem ze 13 horníků, které zabil prosincový výbuch plynu v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku. Jeho tělo záchranáři vytáhli až po 5 měsících a včera měl pohřeb.

Trvalo pět měsíců a čtyři dny, než mohla rodina v katolickém kostele v Dolní Lutyni obřad uspořádat. Martinovo tělo totiž uvěznila štola, v níž ještě řadu týdnů po likvidačním výbuchu hořelo. K několika mrtvým tělům se záchranáři nemohli dostat.
Po Martinovi zbyla dcera Emmička a syn Sebastián, partnerka Jana, rodiče a též bratr Roman s rodinou. „Byl to velký sportovec, začínal basketbalem, hrál ostravskou squashovou ligu. Byl obětavý, vždycky rád každému pomohl,“ řekl duchovní, který obřad posledního rozloučení v kostele vedl.

Plakali i sportovci
„Vyhrál jsi spoustu životních i squashových zápasů, bohužel pak přišel zápas, ve kterém nebyl soupeř, nebylo se s kým poprat o vítězství. Výsledkem mohla být jedině prohra... Navždy budeš patřit do našich srdcí. Nezapomeneme,“ vzkázali Martinovi bývalí spoluhráči.

13 mrtvých
Neštěstí v Dole ČSM na Karvinsku si vyžádalo 13 mrtvých a 10 zraněných. Většinou šlo o polské pracovníky. K výbuchu došlo v černouhelném dole ve čtvrtek 20. prosince po 17. hodině v hloubce okolo 800 metrů. Zřejmě vybuchl metan. Příčiny výbuchu zjišťuje mezinárodní tým.

Poslední rozloučení s tragicky zesnulým horníkem Martinem:

Video se připravuje ...


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.