Mažoretky Barča (17) a Verča (14) Pietrovy: Nejlepší v Evropě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mažoretky Barča (17) a Verča (14) Pietrovy: Nejlepší v Evropě!

Barča (vlevo) a Verča získávají při soutěžích jeden vavřín za druhým.
Barča (vlevo) a Verča získávají při soutěžích jeden vavřín za druhým. (Foto Aha! – Karel Janeček, rodinný archiv)

Sesterské duo mažoretek nejvyšší české a evropské úrovně trénuje na světové mistrovství v domovské vesnici Písek u Jablunkova. Ušlechtilému koníčku Barči (17) a Verči (14) se podřizuje celá rodina.

Všechno to začalo v Barčiných čtyřech letech, kdy prvně zhlédla vystoupení mažoretek. Byla jím tak fascinovaná, že ji rodiče nemohli od nazdobených tanečnic odtrhnout. Za dva roky už se sama stala mažoretkou. Dnes tančí 11 let a je mistryní Česka, ale i Evropy.

Přidala se sestra
Mladší sestřička Verča se v jejích šlépějích vydala před čtyřmi lety. „Šla mi atletika, skok do dálky, gymnastika, ale chtěla jsem tančit se ségrou, která dnes už také trénuje ty menší, které se daly k mažoretkám,“ usmívá se Verča. Být mažoretkou ale není nic snadného. „Čtyřikrát týdně trénujeme, doma denně, o víkendu máme soutěže,“ říká Barča. Kamarádi a spolužáci dlouho nevěděli, že sportují na špičkové úrovni. Skromné dívky své úspěchy nevystavují na odiv. I Aha! na ně upozornil soused z obce.



Být v pohodě
Důležité pro úspěch je podle obou dívek mít nejen poctivě natrénováno. „V pořádku musí být i psychika. Jinak vám při vystoupení hůlky vypadnou z rukou nebo se nedržíte hudby, body dolů dají za každou chybu,“ popisuje soutěžní zákulisí Barča.

Stojí to peníze i čas
Výhry přinášejí sestrám i jejich rodičům a bližním velkou radost, ale ne peníze. Těmi naopak musí rodina dívky dotovat. Ani za výhry neberou žádné odměny. Naopak dotují kostýmy, tréninky cesty k soutěžím i další nezbytné náležitosti. Kostýmy i choreografie vymýšlí maminka, tatínek obstarává hudbu.

Vyhrají mistrovství světa?
S Verčou jedou za týden na mistrovství světa, a jak říkají, jednoduché to nebude. „Tančíme sóla, ale se ségrou i dua. Ona patří už mezi seniory, já zatím k juniorům. Je mezi námi zdravá rivalita, navzájem se v každém případě podporujeme,“ dodává Verča.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.