Zemřel Huněk (†50), který napálil Ransdorfa (†62) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zemřel Huněk (†50), který napálil Ransdorfa (†62)

Europoslanec Ransdorf v Bruselu. ČT přiznal, že v bance zastupoval Vladimíra Huňka
Europoslanec Ransdorf v Bruselu. ČT přiznal, že v bance zastupoval Vladimíra Huňka (Reprofoto ČT1)

Miliardové dědictví ve švýcarské bance si vybralo další oběť. Zemřel Vladimír Huněk (†50), který s touto báchorkou obcházel Česko. Proslavil se, když napálil a naprosto zdiskreditoval komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa (†62).

Podle berounské policejní mluvčí Marcely Pučelíkové bylo Huňkovo tělo nalezeno v červnu v domě, který měl pronajatý a kde v poslední době žil. Okolnosti smrti policisté ještě prověřují. „Cizí zavinění ale bylo předběžně vyloučeno,“ dodala mluvčí.

Muž tvrdil, že má ve Švýcarsku miliardové dědictví a že se k němu nemůže dostat. Přesvědčoval proto různé lidi, že když mu je pomohou získat a půjčí mu peníze, tak je bude čekat odměna 7 procent z uložené částky, tedy něco kolem 643 milionů korun... Na špek se hned chytil Ransdorf. Spolu se Slovákem Peterem Guzmickým (†60) se pak snažil v prosinci 2015 vybrat z curyšské banky necelých 9,5 miliardy korun. Ransdorf byl zatčen a strávil tři dny ve švýcarské vazbě. Také kvůli tomu podle tvrzení jeho ženy jen několik týdnů poté zemřel.

Huňkovi hrozil trest od dvou do osmi let vězení. Zároveň ho prověřovala i Národní centrála proti organizovanému zločinu kvůli podezření z falšování listin, bankovních dokumentů a podvod ve Švýcarsku. Policie vzhledem k jeho úmrtí podala návrh na zastavení trestního stíhání.

Muži ze Švýcarské kauzy

Miroslav Ransdorf (†62)

Mluvil plynule několika jazyky, obzvlášť pyšný byl na svoji němčinu. Že v dokumentech od Huňka byly gramatické chyby a nesrozumitelné věty, však neodhalil. Po kauze se přirovnal k čestnému komunistovi, který chtěl jenom pomoci. Zemřel v roce 2016 po mozkové příhodě.

Peter Guzmický (†60)

Bývalý slovenský komunální politik, který se pasoval do role rytíře, pomáhal Huňkovi již od roku 2014. Po jeho smrti v roce 2018 po něm zůstaly směnky na 1,8 miliardy korun.

Vladimír Huněk (†50)

Vystupoval jako zástupce švýcarské finanční společnosti UBS a byl několikrát odsouzen za zpronevěru či úvěrový podvod. Zároveň měl zpronevěřit peníze klientů realitní kanceláře nebo slibovat lidem, že je naverbuje do Iráku jako bodyguardy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.