Vdova po Ransdorfovi: Stát se na mě vykašlal! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vdova po Ransdorfovi: Stát se na mě vykašlal!

Rok po událostech stále není jasno.
Rok po událostech stále není jasno. (Foto Aha! – Ladislav Křivan, Jakub Poláček)

Už je to víc než rok, co jí zemřel muž – kontroverzní europoslanec Miloslav Ransdorf (†62, KSČM). Vdova Vlasta (53) ale pořád nemá odpověď, zda na tom někdo nese vinu! A tvrdí, že na ni při pátrání po pravdě kašle i stát...

Ransdorf, který se zamotal do komplikovaného případu miliardového dědictví, byl několik týdnů před smrtí ve švýcarské vazbě. Tam mu údajně nedali potřebné léky na vysoký tlak a cukrovku. Švýcarsko mělo přiznat Ransdorfovi a dalším lidem, kteří byli také ve vazbě, nespecifikované odškodné. O náhradu připouštějící, že kvůli jejich jednání Ransdorf zemřel, se ale evidentně nejedná.

Čeká na pomoc
„Ozvali se mi z ministerstva zahraničních věcí a nabídli mi, že mi zprostředkují kontakt na advokáta, který se věnuje švýcarským kauzám. Tak teď na ten kontakt čekám. Vzhledem k tomu, že od manželova úmrtí uplynulo víc než rok, tak je to výsledek zatím dosti hubený,“ řekla vdova včera novinářům na otevření Knihovny Miloslava Ransdorfa.

Ta po nečekané smrti svého muže dokonce kontaktovala se žádostí o pomoc premiéra Bohuslava Sobotku (45, ČSSD). Vyšetřování však nic nepřineslo. „Od kriminální policie nemám nové informace. Dvakrát jsme nahlíželi do spisu,“ tvrdí.

Ožebračil rodinu
Žena, která si s excentrickým manželem »užila« vše od dluhů, kvůli nimž se údajně vzdala dědictví, po politické skandály a nařčení ze zneužívání náhrad v europarlamentu, se tak v dohledné době nějakého smysluplného ukončení příběhu nedočká.

Svůj hněv ostatně nesměřovala jen na úřady, ale také na Ransdorfa. Ve smuteční řeči na pohřbu dokonce řekla, že kvůli loajalitě ke komunistické straně ožebračil rodinu.

Po Havlovi a Klausovi... Ransdorfův institut
Včera, v den nedožitých 63. narozenin politika, zahájila provoz Knihovna Miloslava Ransdorfa sídlící v pražských Nuslích. Zpřístupní 50 tisíc svazků z jeho osobního archivu, které bude ve studovnách v Praze a Brně nabízet. Půjde jak o knihy, které četl a nasbíral, tak o ty, které sám napsal. Zesnulý europoslanec byl proslulý tím, že byl vášnivý čtenář a zajímal se o historii. Knihovna má fungovat díky příspěvkům od členů a sponzorů, prostory na fungování ve svém sídle KSČM odmítla poskytnout s tím, že už vlastní knihovnu mají.

Švýcarská anabáze
V prosinci 2015 zatkla Ransdorfa švýcarská policie, když se v curyšské bance spolu se třemi Slováky snažil vyjednávat o údajném kontu s 9,5 miliardami korun. Jednal za Vladimíra Huňka, který byl již dříve odsouzen za to, že sliboval lidem peníze, když mu pomůžou získat dědictví po příbuzné ve Švýcarsku. Ransdorf byl obviněn z pokusu o podvod, strávil noc v cele a poté byl propuštěn. Týdny se snažil před veřejností hájit, nečekaně pak zemřel na mozkovou mrtvici. Podezření švýcarské strany ze spáchání trestného činu podvodu se nepotvrdilo, veškerá obvinění byla stažena.



Přečtěte si
ellenic
17. 2. 2017 • 21:55

Nemyslím to ve zlém, jen mám kolem sebe hodně žen, kterým zemřel manžel a ty mají úplně jiné starosti, z čeho zaplatí nájem a poplatky, kolik dají každý měsíc za léky. Vdovské důchody po zemřelém manželovi jsou hodně malé a to jsou skutečně velké starosti. Chápu, že paní Ransdorfová chce mít v některých věcech asi jasno, ale vinit stát, že se na ni vykašlal, no nevím.

ellenic
17. 2. 2017 • 07:50

Co pořád paní Ransdorfová řeší , na rozdíl od jiných žen, kterým zemřel manžel má jistě na účtě slušnou částku, podle některých údajů mohl mít Ransdorf europoslanec nejspíše půl milionu každý měsíc. I její vdovský důchod bude po manželovi velmi slušný. Trochu pokory bych očekávala a ne osočovat stát, že se na ni vykašlal. V r. 2014 psali o platu europoslankyně Věry Jourové a psalo se o dost vysoké částce. Blesk uvádí, že základní plat eurokomisaře je 547 525 Kč, respektive 19 910 euro. K tomu ještě dostane desetitisícové příspěvky na bydlení a zábavu. Po skončení mandátu bude dostávat po tři roky odstupné v podobě 55 % měsíčního platu. A nakonec bude mít nárok na doživotní penzi ve výši 90 915 Kč. Pokud si počká a nechá si ji vyplácet až od 65 let, pak to bude dokonce 121 248 Kč. Zdroj: http://moneymag.cz/aktuality/3661-pohadkovy-plat-jourove-zeman-oproti-eurokomisari-bere-almuznu

ararat
16. 2. 2017 • 20:07

Ač komunisty nemusím,musím říci,že to byl člověk velmi sečtělý.Jako člověka je mi ho velmi líto a i jeho rodiny včetně manželky.

jity
16. 2. 2017 • 14:27

Kdyby se jednalo o pravicového poslance, tak se na něj stát nevykašle.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.