TRAGÉDIE v Bohumíně! Příběhy obětí: Objali se a skočili z 11. patra... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

TRAGÉDIE v Bohumíně! Příběhy obětí: Objali se a skočili z 11. patra...

Požár panelového domu v Bohumíně
Požár panelového domu v Bohumíně (Reuters)

Vraždící monstrum, které neváhá a zabije svého syna, snachu, vnuka a dalších osm lidí. Takový je Zdeněk (55), který v sobotu vtrhl do bytu syna Lukáše (†30). Ten zapálil a kromě příbuzných žháře tu zahynulo dalších osm lidí. Deset se navíc zranilo.

„Oni se pořád nějak hádali, chlastali, ale kdo mohl tušit, že to takto skončí,“ řekla sousedka ze třetího patra domu, v jehož 11. patře vypukl ničivý požár. „Zřejmě polil něčím dveře a zapálil vchod, aby se nikdo nedostal z bytu ven. Zase byl ožralý. Proto někteří uhořeli a jiní skákali z okna, nemohli totiž vyjít ven. Nedal jim šanci, hajzl, a ještě se k tomu venku hrdě hlásil,“ rozhořčila se sousedka.

Cílem exmanželka?
„Je to náš dům a naši nájemníci, takže o nich něco víme. Bydleli tam dlouhodobě. Mám informace, že to nejsou sousedské spory, ale vyřizování nějakého spíše rodinného problému. A z drtivé většiny se nebude jednat o žádné etnikum, byli to zástupci majority,“ řekl bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD). Podle dostupných informací byla hlavním cílem Zdeňka jeho manželka, se kterou se rozvedl. „Mělo se tam jednat o nějakou oslavu, na kterou zřejmě přišel i host, který tam asi nebyl zván, a ten se k tomu postavil, jak se k tomu postavil, je to šílené,“ uvedl Bruzl.

Souseda zmlátili
Za problémovou považovala rodinu většina těch, kteří s nimi bydleli ve vchodu věžáku. „Všichni si na ně stěžovali, to bylo furt něco. Vyvolávali tady konflikty. Když je šel v noci soused okřiknout, že dělají bordel, zmlátili ho,“ dodává sousedka.

MLÁTIL SVÉ SYNY JAKO ŽITO
Zdeněk (55), který v sobotu zapálil byt svého syna, si před pár lety pořídil dům v Dolní Lutyni. Znali ho tam jako násilníka a odporného opilce. Aha! mluvilo s mužem, který od jedenáctinásobného vraha Zdeňka koupil rodinný dům. „Byl to agresivní a velice nepříjemný člověk, se kterým byly jen potíže. Policie, záchranka, to tu bylo běžné. On pil alkohol jako sodovku,“ vzpomíná nový majitel domu. Dům Zdeněk prodával v době, když žil ještě se svou manželkou, se kterou se rozvedl. Důvodem prodeje domu bylo i zranění syna. „Jeho syn šel z Bohumína přes koleje se sluchátky a smetl ho nákladní vlak,“ pokračoval muž. Syny, které měl dva, měl vrah Zdeněk mlátit jako žito. „Byl to tyran. Jak se nachlastal, tak to jen lítalo. Nebylo tu radno se s ním potkat. Řval po lidech, děsil je. No prostě s ním se slušně mluvit nedalo. Byl to velice psychopatický zuřivec a ožrala,“ dodává.

Nechutné tahanice kolem hasičů!
Přijeli pozdě a než se odhodlali k akci, jen postávali. Nafouknutí matrace jim trvalo 30 vteřin, a mezitím zemřelo 5 lidí. Tak vnímají lidé, kteří byli na místě neštěstí v Bohumíně, zásah hasičů. „Přijeli jsme do 5 minut, nafouknutí matrace trvá 30 vteřin a nedá se uspíšit,“ brání se jejich šéf. „Nic se nedělo, jenom roztahovali hadice a z druhé strany už začali ti lidé vyskakovat z balkonu hořícího bytu. Hasiči byli pod balkonem, vůbec se nic nedělo, lidé řvali, ať jim pomohou,“ popsala Lenka. Hasiči prý jeli navíc jinudy, než měli. „Lidi jím ukazovali cestu a oni to objížděli kolem školky, aby toho nebylo málo, tak zastavili na opačné straně, první 4 lidé skočili, než začali tahat nějakou plachtu,“ napsal na Facebook Petr. „Odmítám tvrzení, že jsme přijeli pozdě a nekonali. První dvě jednotky byly na místě do pěti minut,“ řekl včera ředitel moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček. Pohled diváka je podle něj jiný. „V podobných výškových budovách se primárně zasahuje tzv. vnitřní zásahovou cestou. Pokud svědci neviděli hasiče venku, je to proto, že zasahovali uvnitř domu,“ dodal Vlček.

Požár v Bohumíně: Vyjádření hasičů

Video se připravuje ...

Postup zhodnotí komise
Zásah hasičů při požáru v Bohumíně bude řešit Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru. „Dohodli jsme se s ředitelem, generálem Rybou, ať se zhodnotí celá činnost hasičů na místě události,“ konstatoval Vladimír Vlček.

Vzniklo pietní místo, lidé zapalují svíčky!
Improvizované pietní místo vzniklo proti domu v Nerudově ulici v Bohumíně. Svíčky jako první přišly zapálit děti, z nichž některé byly svědky tragické události, při níž lidé před ohněm vyskakovali z domu. Patnáctiletá Michaela zapálením svíček podle svých slov chtěla uctít památku zemřelých. Dívka uvedla, že znala chlapce, kteří v bytě uhořeli. K pietnímu místu přišla svíci zapálit i žena, která uvedla, že v bytě měla svého kolegu. Blíže o tragédii hovořit nechtěla. Stejně jako někteří další, kteří k místu přišli.

Obyvatelé paneláku hrůzy chtěli domů, ale zatím nemohou: Nejde elektřina, nefunguje plyn...
Vrátili se domů, ale čekali je jen vodou vytopené chodby a věci, které jsou na vyhození. Obyvatelé zasaženého paneláku tak museli odejít většinou do vynuceného azylu k příbuzným. Dva využili náhradní bydlení od města. Statika paneláku naštěstí zasažena nebyla, obyvatelé všech pater kromě jedenáctého tak mohli do svých bytů alespoň nahlédnout a začít uklízet. Dům však stále k obývání není. Většina obyvatel si dočasné bydliště našla za pomoci příbuzných a známých, v domě jich přitom bydlí 128. „Naši pomoc s náhradním ubytováním zatím využili dva lidé. Jsme ale připraveni ho poskytnout i dalším zájemcům,“ ujistil místostarosta Bohumína Igor Bruzl (ČSSD). U zasaženého domu je zřízeno krizové centrum, ve kterém jsou nájemníci informováni o možnostech náhradního bydlení.

100 tisíc pro pozůstalé, 50 tisíc pro zraněné!
„Moravskoslezský kraj dá pozůstalým po tragickém požáru v Bohumíně na Karvinsku 100 tisíc korun, částku 50 tisíc korun dostanou zranění. Finančně by jim měl pomoci také stát,“ řekl včera hejtman Ivo Vondrák (ANO). Kraj podobně postupoval i po loňské střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava. Podle místopředsedkyně vlády Aleny Schillerové (ANO) na místo tragédie přijede zástupce Probační a mediační služby ČR. „Bude poskytovat pomoc pozůstalým. Bude jim radit, jak postupovat. A zítra (v pondělí) hned zasedá probační a mediační služba, která vlastně spravuje fond na oběti pro pozůstalé po trestných činech, protože víceméně je už hodně pravděpodobné (...), že to byl žhářský čin,“ řekla Schillerová. Přesnou výši podpory zatím nechtěla specifikovat.

Schillerová v Bohumíně: Je to hrozná tragédie

Video se připravuje ...

Tu hrůzu viděli na vlastní oči!
Do smrti budou mít ty strašné scény ze sobotního podvečera před očima. Svědkové bohumínské tragédie. Viděli skákat lidi z oken, klepali se o život v sousedství hořícího bytu. Museli se vystěhovat z poškozeného domu. Své zážitky sdělili i Aha!.

Kateřina Mirgová (18): Objali se a skočili!
„Vidět padat z takové výšky hořícího člověka, to je strašné. Jedna z padajících byla navíc spolužačka,“ řekla Kateřina Mirgová (18). „Viděla jsem, jak se loučili na hořícím balkoně. Objímali se, drželi se, ale ten žár se už asi nedal vydržet. Myslím, že to byl bratr, kdo se tu holku snažil udržet. Pak jsem viděla, jak mu vyklouzla z rukou a padala, a přitom jí hořela záda. On to vzdal a šel za ní,“ řekla svědkyně tragédie a dodala: „Já jsem ji znala. Chodily jsme spolu na základku. Jmenovala se Nikola a podle mých inforamcí čekala miminko, holčičku. Byla v osmém měsíci. Byla to pohodová, usměvavá, veselá holka.“ „Nejhorší je, že ten, co to udělal, jim nedal žádnou šanci. Sám přitom šel bezpečně po schodech dolů a před domem se ještě chlubil tím, co udělal,“ dodala Kateřina. Podle ní padali z domu hořící lidé těsně před tím, než hasiči nafoukli dopadovou plachtu. „Hasiči tu byli rychle a hodně se snažili, ale to se nedalo. Bylo to strašně rychlý. Viděli jsme kouř, pak začala praskat okna, padalo sklo. Ti lidé neměli žádnou šanci,“ popsala Mirgová.

Soused vypálené rodiny: Jen krůček od smrti!
„Jen krůček mě dělil od smrti,“ řekl včera Aha! muž, jehož byt dělí od bytu vypálené rodiny jen tenká stěna. „Jaká to byla rodina? Pili, hlučeli. V sobotu začali pít už po poledni. To se tu bude pařit zase až do rána, říkal jsem si. Rozjeli to pořádně. A potom se ozvaly ty rány,“ řekl soused. Myslel jsem si, že sousedé tahají gril na balkon, aby si připravili něco k jídlu. „Vyjdu ale na balkon a vidím plameny a kouř. Křik a strašný zápach. Pak začali ti lidé skákat. To byla hrůza. Udělalo se mi zle,“ uvedl soused. Nakonec vyrazili dveře jeho bytu hasiči. „Dali mi masku, vyvedli mě ven. Nechápu, že jsem to peklo přežil,“ popsal situaci při požáru.

Marcela Seidlová ( 75): Jsem teď u syna!
U syna skončila Marcela Seidlová (75). Obyvatelka domu, v němž se udála sobotní tragédie. Kdy se vrátí domů, neví. „Nejde elektřina, nejde plyn. A všude je příšerný zápach,“ řekla včera a dodala: „Je to šílené.“ Rodinu, která uhořela v bytě v jedenáctém patře bohumínského paneláku, prý znala jen od vidění. „Nemůžete znát celý panelák. Znala jsem je jen zběžně. Připadali mi jako normální lidi. Měli retrívra, malého chlapečka. Je to hrůza,“ povzdechla si žena. Na adresu hasičů řekla: „Smekám před nima.“

Je to nejtragičtější požár po revoluci!
Desítky obětí si vyžádaly požáry v České republice za posledních 15 let. Mezi ty, které mají lidé dodnes v paměti, patří například hořící pražský hotel Olympik nebo výbuch a požár paneláku v Rožnově pod Radhoštěm. Bohumín je však se svými 11 oběťmi nejtragičtějším požárem po roce 1989.

KVĚTEN 1995, Praha
V místnosti pokojských v pražském hotelu Olympik vypukl požár. Plameny postupně zachvátily víc než polovinu budovy o 21 podlažích. Osm lidí následky požáru nepřežilo.

SRPEN 1995, Slezské Pavlovice
Tři sourozenci si šli hrát se zápalkami do zemědělského objektu ve Slezských Pavlovicích na Bruntálsku. Výsledkem bylo, že způsobili požár. Dvě děti (†10, †11) zemřely na místě, třetí (†4) zemřelo v nemocnici.

ÚNOR 2006, Praha
Kvůli pomstě dva muži polili benzinem a zapálili dveře bytu na sídlišti Opatov v Praze 4. Příbytek, ve kterém byla varna drog, se rychle vzňal. Tři lidé uhořeli, čtvrtý, těžce popálený muž zemřel, když se zřítil z 11. patra.

LISTOPAD 2006, Jakubovice
Matka (†36) a její tři děti (†4, †3,†1) zahynuly při požáru statku v Jakubovicích na Orlickoústecku. Tragédii zavinila nedbalost při používání infrazářiče v obýváku. Zařízení bylo blízko obývací stěny, textilií a koberce. Rodina měla dalších sedm dětí.

PROSINEC 2009, Brno
Žena (†58), její syn (†24) a holčička (†1,5) zahynuli při požáru bytu v Brně- -Zábrdovicích. Šestiletý chlapec krátce nato podlehl mnohačetným zraněním v nemocnici. Požár způsobila zapálená svíčka.

ÚNOR 2013, Frenštát pod Radhoštěm
Po výbuchu a následném požáru paneláku ve Frenštátě pod Radhoštěm zahynuli v troskách domu Adélka (†2), Radimek (†5), Adélka (†11) a dvě ženy (†38, †60). Exploze zabila i pachatele Antonína Blažka (†57). Část domu musela být srovnána se zemí.

ÚNOR 2017, Jirkov
Kriminálník a narkoman Václav Morava polil hořlavinou a zapálil dveře bytu v Jirkově na Chomutovsku. Uvnitř uhořel mladý muž a jeho nemocný, téměř nepohyblivý otec se udusil zplodinami. „Chtěl jsem jen postrašit známého, aby mi vrátil peníze,“ tvrdil žhář. U soudu dostal 15 let.

BŘEZEN 2018, Oleksovice
Tři děti uhořely poté, co rodinný domek v Oleksovicích na Znojemsku zachvátil mohutný požár. Bylo jim od jednoho roku do devíti let. Čtyři dospělí utrpěli zranění.

Na video z místa neštěstí se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.