Unikátní Libušín na Pustevnách: Opravený a ještě krásnější! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Unikátní Libušín na Pustevnách: Opravený a ještě krásnější!

Libušín je jako nový.
Libušín je jako nový. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Po dlouhých šesti letech povstal z popela. Doslova. Libušín na valašských Pustevnách, unikátní stavbu z přelomu 19. a 20. století, totiž před šesti lety zdevastoval požár. Po náročné rekonstrukci je teď jako nový. A navíc se do něj můžete podívat zdarma!

Ihned po ohnivé apokalypse 3. března 2014 byla na rekonstrukci skvostu architekta Dušana Jurkoviče z roku 1899 vyhlášena sbírka. Ta nakonec vynesla 11 milionů Kč, celkové náklady na opravu se nicméně vyšplhaly na 117 milionů. Zbytek částky uhradily pojišťovna a ministerstvo kultury coby zřizovatel památky.

Našli tu vodu

„Musí tu být moderní protipožární zabezpečení. Dělali jsme 12 vrtů do hloubky 150 metrů, abychom měli vodu v nádržích. V celém objektu je nataženo 48 kilometrů kabelů, které nejsou pod trámy vidět,“ vypočítal technický náměstek Národního muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Milan Gesierich (46).

Zatím zdarma

A teď to hlavní: Už zítra od 14:00 se Libušín otevře veřejnosti a komentované prohlídky budou po celý srpen zdarma! Po třetím výběrovém řízení byl konečně vybrán i provozovatel, který si zatím shání personál. S plným znovuuvedením do provozu se počítá od počátku října.

Víte, že...

...za požár nebude nikdo potrestán? Řemeslníkovi, který jej měl při opravě komína způsobit, se nepodařilo čin prokázat a byl zproštěn obžaloby.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.