Tenhle kaktus je starý 240 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tenhle kaktus je starý 240 let!

Pěstitel měl více rostlin po Fričovi, zbyl mu ale jen tato 240 let stará Soehrensia borscherzi z Bolívie (největší na fotografii).
Pěstitel měl více rostlin po Fričovi, zbyl mu ale jen tato 240 let stará Soehrensia borscherzi z Bolívie (největší na fotografii). (Foto ara)

Unikátní, vzácný a s neuvěřitelným příběhem! Takový je 240 let starý kaktus, který pochází z Bolívie a původně patřil známému cestovateli a botanikovi Albertu Vojtěchu Fričovi (1882 – 1944 ). Nyní o něj pečuje Petr Říha (70) z Českých Budějovic.

„Když byla za první republiky uhelná krize, tak sbírku Frič rozprodal, tahle rostlina byla léta v Soběslavi. Našli ji tam mezi kedlubnami,“ vypráví sběratel, který pěstuje kaktusy a sukulenty už dobrých 50 let. Jako jeden z mála lidí umí kaktusy naroubovat, a tak za ním jezdí lidé z celého Česka.


V zahradě u pivovaru má tři skleníky a dva z nich vytápí dřevem. Vztah ke kastusům si vybudoval díky svému strýci. „Dal mi pár odnoží a semenáčků, od té doby to začalo. Pak jsem začal stavět první skleník, takový malinký, prostředky jsem po vojně neměl,“ vzpomíná muž, původní profesí elektromechanik. Jeho přáním je, aby sbírku jednou převzalo město a zřídilo botanickou zahradu.



Vozil kaktusy i z pěstírny na Kanárech
Polovinu sbírky Petra Říhy, která čítá kolem 100 druhů, tvoří kaktusy, druhou sukulenty. Vozí je od známých nebo kupuje na burzách. V minulosti jezdil i do pěstírny na Kanárské ostrovy. Sbírku už několikrát obměnil. Třeba když začátkem 90. let stavěl hospodu a potřeboval peníze, nebo když mu povodně v roce 2002 zničily »dvě plné popelnice kytek«.

Alberto Vojtěch Frič
Byl český etnograf, cestovatel, botanik, fotograf a spisovatel. Jihoameričtí indiáni jej pojmenovali Karaí Pukú (česky Dlouhý lovec), v Evropě byl znám též jako »Lovec kaktusů«. Již v 15 letech byl považován za jednoho z největších znalců těchto rostlin ve střední Evropě. Shromáždil největší a nejcennější evropskou sbírku své doby. Ta zanikla během druhé světové války, nesehnal dost dřeva a uhlí a kaktusy ve sklenících umrzly.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.