Sběratelská vášeň Marie (67): Má skoro 4 tisíce dudlíků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Sběratelská vášeň Marie (67): Má skoro 4 tisíce dudlíků

Jsou i rockovém či motorkářském stylu.
Jsou i rockovém či motorkářském stylu. (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Cumel, dudák, dudan, dudu... Tak zní některá z lidových označení pro dudlík, který měl v miminkovském věku v ústech asi každý z nás. Marie Kloudanová (67) z Jistebníku na Novojičínsku se rozhodla je sbírat a její kolekce je úctyhodná.

Za necelých sedm let se paní Marii podařilo nashromáždit přes 3800 dudlíků. K neobvyklému koníčku ji přitom přivedla náhoda. Nebo přesněji její vnučka Julinka (12). „Jednou šmejdila na půdě a přinesla pytlík s dudlíky. Povyprávěla jsem jí, že ten je po jejím tátovi, ten zase po tetě. Byly po mých starších dětech,“ zavzpomínala paní Marie na začátky své sběratelské vášně.

Škaredý je nejcennější

Své dudlíky, které měla jako miminko, přinesla i Julinka. „Začala jsem je sbírat a vnučka také,“ prozradila Marie, která u většiny cumlů musela vyměnit gumovou část. Ta přitom nebývá k dostání. Některé jí proto darovaly kamarádky, jiné musela shánět v inzerátech na internetu. „Když jsem si prohlížela dudlíky po svých dětech, divila jsem se, jak jsem mohla koupit synovi takový škaredý zelený,“ zasmála se sběratelka. Právě dudlíky po svých potomcích však považuje za ty nejcennější.

Do knihy rekordů?

Marie Kloudanová uvažovala i nad možností zápisu do České knihy rekordů. Přiznala, že námluvy s organizátory z pelhřimovské agentury Dobrý den už proběhly. „Nakonec to ale zůstalo nedořešeno, hlavně kvůli covidové pandemii,“ vysvětlila trojnásobná maminka. Nevyloučila, že se o zápis ještě pokusí, o podobném sběrateli či sběratelce dudlíků u nás totiž neví.

Plný obývák

Paní Marie skladuje dudlíky takřka po celém obýváku. Má je nabalené po desítkách kusů a uložené v mnoha krabicích. „Nejvíc krabic je schovaných za pohovkou,“ usmála se. Rozdělené je má podle výrobců, typu či země původu. Některé i podle tematických motivů, jako jsou vlajky států, značky aut nebo znaky fotbalových klubů.

Turecké? Krásné a levné

Po dudlících kouká paní Marie i na dovolené, dovezla je třeba z Turecka, Bulharska nebo Tuniska. „V Turecku mají nádherné. Všechny jsou vyrobeny u nich, jiné snad vůbec nedovážejí. Paradoxně byly jedny z nejlevnějších, které jsem do sbírky pořídila,“ prozradila sběratelka.

Víte, že...

...nejstarší dudlíky ze sbírky Marie Kloudanové pocházejí z počátku 70. let 20. století? Nejdražší dudlík ve sbírce má hodnotu 2500 korun. Tolik za něj nabídl zájemce na aukčním serveru.



Přečtěte si
Uživatel_5522813
22. 5. 2021 • 23:41

Dobry Den Pani Mario.dnes som cital vas clanok o vasej zalibe..Moc ma to zaujalo .Mal by som zaujem sa svami sopijit telefonicky alebo aj e.mailom...Volam sa Peter­...pe­terbe­res@pos­t.cz

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.