Maxijedlík má nový český rekord: Spořádal 9000 červů za půl hodiny

Vyhlášený brněnský jedlík Jaroslav Němec (46) dokázal sníst devět tisíc sušených larev potemníka moučného. Hmyz v pěti miskách mu zpříjemnily příchutě soli, česneku, chilli, kari a slané skořice.
„Byl to trochu boj. Červíci škrábali v krku, nepomohla ani voda. Ale ustavující rekord je na světě a hozená rukavice soupeřům taky,“ usmíval se po půl hodině zápolení u stolu. Pochutina plná bílkovin, mastných kyselin, vápníku, železa a zinku je podle řady výživových odborníků jednou z potravin budoucnosti. „Od roku 2019 jsme prodali na českém trhu čtyři tuny sušených červíků. Řada zákazníků ztratila předsudky a píše nám, jak jim skvěle chutnají,“ řekla Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy, která Maxijedlíkovi menu naservírovala.
Jako celodenní jídlo
Němec pozřením červů přijal téměř 6000 kilojoulů. To představuje pro dietně se stravujícího člověka celodenní energetický příjem. „Jde o 100 gramů tuků, 120 gramů bílkovin, 11 gramů sacharidů a 5 gramů soli,“ uvedla výživová poradkyně Monika Rychlovská Tělupilová.