Maxijedlík má nový český rekord: Spořádal 9000 červů za půl hodiny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Maxijedlík má nový český rekord: Spořádal 9000 červů za půl hodiny

Sušení červíci jsou podle řady odborníků superpotravinou budoucnosti.
Sušení červíci jsou podle řady odborníků superpotravinou budoucnosti. ( Foto Aha! – Zdeněk Matyáš)

Vyhlášený brněnský jedlík Jaroslav Němec (46) dokázal sníst devět tisíc sušených larev potemníka moučného. Hmyz v pěti miskách mu zpříjemnily příchutě soli, česneku, chilli, kari a slané skořice.

„Byl to trochu boj. Červíci škrábali v krku, nepomohla ani voda. Ale ustavující rekord je na světě a hozená rukavice soupeřům taky,“ usmíval se po půl hodině zápolení u stolu. Pochutina plná bílkovin, mastných kyselin, vápníku, železa a zinku je podle řady výživových odborníků jednou z potravin budoucnosti. „Od roku 2019 jsme prodali na českém trhu čtyři tuny sušených červíků. Řada zákazníků ztratila předsudky a píše nám, jak jim skvěle chutnají,“ řekla Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy, která Maxijedlíkovi menu naservírovala.

Jako celodenní jídlo

Němec pozřením červů přijal téměř 6000 kilojoulů. To představuje pro dietně se stravujícího člověka celodenní energetický příjem. „Jde o 100 gramů tuků, 120 gramů bílkovin, 11 gramů sacharidů a 5 gramů soli,“ uvedla výživová poradkyně Monika Rychlovská Tělupilová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.