Po výměně kyčle pacient hned chodí: Po 4 dnech doma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Po výměně kyčle pacient hned chodí: Po 4 dnech doma!

Jen čtyři dny po operaci odešel Petr Fabiánek domů
Jen čtyři dny po operaci odešel Petr Fabiánek domů (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, Nemocnice Šumperk)

Postavit se pár hodin po výměně kyčelního kloubu na nohy a dojít si třeba na záchod? Pro většinu lidí představa z oblasti sci-fi. V Nemocnici Šumperk od nynějška každodenní realita.

Jako první v Česku se šumperská nemocnice vydala tzv. pacientskou cestou. Unikátní projekt spočívá v mnoha krocích, z nichž jeden z nejvýznamnějších je výrazné zapojení pacienta do celého procesu už několik týdnů před operací. „Pacient je pro nás partner, který ví, co ho čeká a co má dělat. Můžeme tak vše dobře naplánovat,“ popsal primář ortopedie Ján Debre.

Další významnou částí jsou nové léčebné postupy, kdy operace velkých kloubů včetně náhrady kyčelního kloubu probíhá jen v lokální anestezii. „To umožňuje našim pacientům postavit se na vlastní nohy už pár hodin po operaci. Tím, že je nic nebolí, mohou chodit hned a o to rychleji zatěžovat nový kloub, zapojovat svaly kolem rány a získat rychleji soběstačnost, sebejistotu a sílu pro další rehabilitaci,“ vysvětlil Debre.

Fabiánek: Těším se, až se proletím

Petr Fabiánek (66) je celoživotní sportovec. Těžká artróza mu však v poslední době bránila prakticky v jakémkoli pohybu. Pár hodin po náhradě kyčelního kloubu už se začal chystat na hory a na paragliding. „Těžko se popisuje, jak jsem spokojený. Největší překvapení pro mě přitom bylo, že jsem vlastně hned po operaci mohl chodit,“ prozradil muž a dodal: „Jsem nadšenej, že zase budu moct chodit po horách a věnovat se paraglidingu. Jsem členem klubu létajících horalů. Chodit po horách s padákem na zádech však lze, jen když máte klouby v pořádku. A to já teď mám, takže už se moc těším.“

Debre: Kratší čekací doba

Doposud trval pobyt pacientů v nemocnici po operacích velkých kloubů (kyčle, kolena) 12 či 14 dní. Podle primáře Debreho je na každém pacientovi, jak rychle se po zákroku postaví a kdy odejde domů. Když je vše v pořádku, může domů už čtyři dny po operaci. Díky nové metodě zvládne nemocnice udělat ročně až o 30 procent operací více, čímž se výrazně zkracuje čekací doba na zákrok.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.