Dnes je den epilepsie: Natálka (7) trpí poruchami vnímání | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dnes je den epilepsie: Natálka (7) trpí poruchami vnímání

Natálka letos do soutěže nakreslí svého králíčka Pusinku.
Natálka letos do soutěže nakreslí svého králíčka Pusinku. (Foto archiv rodiny)

Na pravidelné kontrole u neurologa se přišlo na to, že malá Natálka trpí poruchami vnímání, které jsou projevem epilepsie. Její rodiče si toho nejprve vůbec nevšimli, po rozhovoru s lékaři ale začali vzpomínat na vteřinové výpadky, které jejich dcera mívala.

„Poruchy vnímání naštěstí patří mezi mírné projevy. Dcera se například dívala »doblba« a nedokázala zopakovat, co jsme jí v tu chvíli říkali,“ popisuje začátky nemoci maminka Lucie. Výpadky vnímání naštěstí díky vhodně zvolené léčbě brzy ustaly. Léky začala brát prázdninách nyní je Natálka stabilizovaná.

Není tolik nepozorná a je méně unavená,“ pochvaluje si maminka a dodává: „Že má epilepsii, jsme nesli hůř než dcera. Ona je moc statečná a my se snažíme se k ní nechovat jako k nemocné. Nějaká omezení ale má. Například se nesmí dlouho dívat do telefonu či tabletu, musí hodně spát a odpočívat. Také plavat nebo lézt do výšek může pouze pod dohledem,“ popisuje maminka. Natálka ráda plave, tancuje, jezdí na koni, hraje na kytaru a kreslí. V loňském ročníku soutěže pro děti s epilepsií dokonce získala druhé místo a zapojí se i letos. Nakreslí svého králíčka Pusinku.

Dnes je Purple Day

Epilepsií v Česku trpí přibližně 80 tisíc lidí, z toho čtvrtinu tvoří děti. Život pacientům ztěžují i úzkosti a deprese, které epilepsii často provázejí. Pomoci jim mohou moderní léky. Právě na důležitost psychické pohody nemocných upozorňují lékaři u příležitosti dnešního tzv. Purple Day. Každý, kdo chce pacienty podpořit, si zvolí oblečení ve fialové barvě. Také startuje 10. ročník výtvarné soutěže pro děti s epilepsií, která nese název »Líbí se ti, mami?«. Letošním tématem je domácí mazlíček.

Co je epilepsie

Epilepsie je neurologické onemocnění centrálního nervového systému, jde o záchvatovité onemocnění mozku. Po mrtvici je to druhé nejčastější neurologické postižení. Nemoc může být vrozená či získaná (po úrazu, blokádě páteře, nádoru, infekci apod.). Záchvaty mohou mít různé projevy – od mrákot a vrávorání až třeba po ztrátu vědomí a svalové křeče postihující celé tělo. Nejvíce pacientů dostává nemoc pod kontrolu antiepileptiky, běžné jsou dnes i operace, při nichž se odstraňují ložiska vyvolávající záchvaty.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.