Janě se obrátil život vzhůru nohama: Stará se o postiženou Johanku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Janě se obrátil život vzhůru nohama: Stará se o postiženou Johanku

I přes potíže a různé peripetie by Jana svoji dcerku nevyměnila.
I přes potíže a různé peripetie by Jana svoji dcerku nevyměnila. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, archiv J. Zajícové)

Už 15 let se Jana Zajícová (46) z Chabařovic stará o svoji mentálně i tělesně postiženou dceru Johanku (15). Přišla o práci, o manžela i o střechu nad hlavou. Za sebou má i psychické zhroucení.

Johanka se narodila v únoru 2006 jako zdravá modrooká blondýnka jen se slabou novorozeneckou žloutenkou. Nic nenasvědčovalo tomu, že by měla mít jakýkoliv vážnější problém. Až do chvíle, kdy jednoho dne zkolabovala. „Najednou byla v křeči, nemohla dýchat a okamžitě jsme jeli do nemocnice. Tam mi řekli, že vdechla mateřské mléko a že už je vše v pořádku,“ vzpomíná Jana Zajícová na první událost s postižením svojí dcery. Záchvaty se ale po čase opět opakovaly, Johanka musela znovu a znovu k lékaři. Vyšetření přinesla hned několik diagnóz včetně epilepsie, těžké mentální retardace a takzvaného cerebelárního syndromu. „Jožinka kvůli tomu nemluví, neumí se obléknout, obout, nají se pouze s pomocí, nedokáže ani namalovat obrázek,“ vypočítává Johančina maminka.

Domácí péče

Do té doby úspěšná manažerka ve výzkumném ústavu pro letectví musela na svoji kariéru zapomenout. „Přestože mi známí i lékaři radili, ať dám Johanku do ústavu, rozhodla jsem se, že se o ni postarám. V té době Jožka jen ležela a hýbala pouze očima, to bylo opravdu hodně obtížné se s tím smířit,“ vypráví Jana. Díky tomuto rozhodnutí se její dcerka postupně naučila chodit i částečně porozumět tomu, co jí říká. „Udělala veliké pokroky, a když dnes jdu k naší paní doktorce, vždy říká, tak pojďte a ukažte mi, co nového jste zase zvládli,“ usmívá se žena.

Po rozvodu bez bydlení

Těžký životní úděl zasáhl do života celé rodiny. Jana se stala obětí domácího násilí, později se rozvedla a přišla i o střechu nad hlavou. „Doslova jsem se zhroutila, to nepřeju nikomu. Naštěstí mě podpořili přátelé i místní charita, v jejímž bytě momentálně s Johankou bydlíme,“ svěřila se.

Jako sobě rovné

Dnes se Jana věnuje charitě, pomáhá rodinám s postiženými dětmi a zároveň našla uplatnění v organizaci, která zajišťuje těmto dětem denní péči, aby rodiče mohli pracovat. „Nejsem oběť, naučila jsem se přistupovat k životu s úsměvem a k Johance jako k sobě rovné. Myslím, že to je důležité pro to, aby se člověk nezbláznil.“

Pomoc od přátel

Péče o Johanku je pro její maminku i dost nákladná, zvláště pokud musí do lázní. „Takový pobyt vyjde třeba i na 40 tisíc. Jenže Jožinka se tam vždy tak rozhýbe, že tomu ani lékaři nemůžou uvěřit. To jí nemohu odepřít,“ vysvětluje žena. Snaží se ušetřit, jak se dá. „Teď se ale ozvala Věrka Rathouská z Růžové, že uspořádají s manželem dražbu. Peníze by pak měly pokrýt náklady na terapii. Nikdy jsem o nic neprosila, ale tohle úžasné gesto mi udělalo opravdu ohromnou radost,“ vysvětlila Jana Zajícová.

Přispět může každý

Na lepší život Johanky i její maminky může přispět kdokoliv. Stačí na Facebooku najít událost s názvem Dražba věcí pro Johanku, kde lze buď nabídnout nějaký předmět do dražby, anebo přispět na transparentní účet č. 2100810819/2010.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.