Talentovaná dívka (16) z Hodonína je upoutána na invalidní vozík: Nedostane se do školy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Talentovaná dívka (16) z Hodonína je upoutána na invalidní vozík: Nedostane se do školy!

Ema je upoutána na invalidní vozík. Má být kvůli tomu diskriminována při vzdělávání?
Ema je upoutána na invalidní vozík. Má být kvůli tomu diskriminována při vzdělávání? ( Foto Šance pro Emu)

Je talentovaná, dobře se učí, ale stejně to nestačí. Ema (16) z Hodonína by ráda studovala na gymnáziu. Až se tedy znovu otevřou brány vzdělávacích ústavů. Jenže... Dívka je upoutaná na invalidní vozík a škola není bezbariérová. To dívčině brání ve studiu.

„Narodila jsem se se vzácnou nemocí Osteogenesis imperfecta, neboli křehkým onemocněním kostí. Zjednodušeně to znamená, že se mi velmi snadno a často lámou kosti a mám kloubní hypermobilitu,“ popsala dívka svůj handicap. „Vůbec bych už dnes nespočítala, kolikrát se mnou mamka musela do nemocnice a kolik počmáraných sáder mi za celý život zdobilo ruce a nohy,“ usmála se dívka, která je prý průměrně neposlušný puberťák.

Lék neexistuje

Jelikož lék na tuto nemoc zatím neexistuje, je odkázána na vozík. „Nejsem z cukru. Snažím se být maximálně samostatná, bez pomoci druhých se ale neobejdu. Potřebuji hlavně bezbariérové prostředí,“ vysvětlila. Nadaná dívka by ráda studovala na gymnáziu v rodném městě. Jenže zdejší škola není bezbariérová. „Nejbližší střední s bezbariérovým přístupem je ve 22 kilometrů vzdálené Břeclavi. Nemůžu tam ale kvůli fyzickému omezení denně dojíždět vlakem nebo autobusem,“ vysvětlila nešťastná školačka.

Nadační fond

Ředitel hodonínského gymnázia Jiří Hubačka chce dívce pomoci, ale schází mu na to finance. Vybudování výtahu a dalšího zázemí bude stát přes milion. Na pomoc dívce toužící po dobrém vzdělání vznikl nadační fond Šance všem, kde je sbírka pro Emu pilotním projektem. Informace, jak můžete přispět, najdete na sanceproemu.cz.

Času není nazbyt

Přijímací zkoušky na gymnázium proběhnou 3. až 4. května 2021. Do té doby musí být hotový návrh výtahu od projektanta. Ten se následně předloží úřadu pro získání stavebního povolení.

Osteogenesis imperfecta

Jde o vzácné postižení, zvýšenou lámavost kostí, která se vyskytuje u obou pohlaví, ve všech etnických skupinách, s frekvencí asi jeden na 10 až 30 tisíc porodů. V roce 2017 vykázali lékaři diagnózu Osteogenesis imperfekta u 147 klientů VZP.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.