Tisíce lidí se sjely do Buchlovic na Hodonínsku: Vzdali hold ČESKÉMU ČESNEKU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tisíce lidí se sjely do Buchlovic na Hodonínsku: Vzdali hold ČESKÉMU ČESNEKU!

Parádními výpěstky se pochlubil Emerich Kratochvíl.
Parádními výpěstky se pochlubil Emerich Kratochvíl. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Několik tisíc milovníků česneku z Česka a Slovenska zavítalo v sobotu po dvouletém půstu na Festival česneku. Oblíbenou akci v Buchovicích na Hodonínsku loni a předloni zhatila epidemie koronaviru.

Účastníky čekal v zámeckém parku i v podzámčí celodenní bohatý kulturní program a samozřejmě nechyběly ani ochutnávky. Lékařka Stanislava Hrňová (55) připravila 15 druhů specialit. Servírovala čokoládu s česnekem, blanšírovaný česnek, buchty, rolády i chleba. Na začátku festivalu se připíjelo česnekovým zákysem. Rozdalo se ho 100 litrů. K mání byla také alkoholová »výživa mozku« od pořadatele Miloše Hrdého. Uskutečnila se i soutěž v plivání stroužků do dálky.

Vendula Hrubá (19) s největším copem česneku.

Jelikož zmíněný festival je jediný u nás, zahrádkáři nakupovali hlavně česnek na sadbu i na jídlo od časného rána. Letošní rok ale této zdravé zelenině příliš nepřál. „Úroda v celé republice je podprůměrná. Bylo moc sucho. Sklidil jsem bezmála o 50 procnet méně než jindy,“ řekl známý pěstitel Emerich Kratochvíl (66) z Dambořic na Hodonínsku. Pochlubil se však největším česnekovým copem.

Víte, že...

...česnek má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení? Obsahuje vitaminy A, B a C, selen, vápník a jo d. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy.



Přečtěte si
AliAlice
25. 7. 2022 • 11:40

Kde se dá zakoupit český česnek ??

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.