Dovolená u moře v ohrožení: Slovinci chtějí po Češích testy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dovolená u moře v ohrožení: Slovinci chtějí po Češích testy!

Fotografie
Fotografie (internal)

Vyrazit do Slovinska je po včerejšku složitější. Česko už totiž podle tamní vlády není bezpečnou zemí, a to kvůli nárůstu počtu nakažených Covid-19 na Karvinsku. A jak to bude s cestou do Chorvatska, kdy přes zemi pod Triglavem projíždí na dovolenou statisíce Čechů?

Mluvčí slovinské vlády Jelko Kacin oznámil, že země kvůli novým případům v Evropě zpřísňuje od půlnoci z pátku na sobotu svá opatření na hranicích. Podmínky mění pro turisty z Francie, Chorvatska a Česka.Mluvčí slovinské vlády Jelko Kacin oznámil, že země kvůli novým případům v Evropě zpřísňuje od půlnoci z pátku na sobotu svá opatření na hranicích. Podmínky mění pro turisty z Francie, Chorvatska a Česka.

Vadí Karvinsko
„Počet nakažených v těchto zemích překročil hranici deseti případů na sto tisíc obyvatel, proto měníme jejich stávající zelenou barvu na žlutou,“ uvedl Kacin a dodal, že pro turisty z těchto zemí platí po příjezdu 14denní karanténa. Tento krok ale v Česku vyvolal pozdvižení. Situaci proto hned začali řešit premiér Andrej Babiš (65, ANO) a šéf diplomacie Tomáš Petříček (38, ČSSD).

Premiér volal
Podle ministerského předsedy není důvod, aby nás Slovinsko dávalo do žluté zóny. „Doufám, že pana premiéra přesvědčím, že to není nutné. Je to lokální problém v Karviné,“ prohlásil Babiš před odletem do Polska na zasedání Visegrádské skupiny. A o to se také snažil udělat během tiskovky na letišti, kdy mu slovinský protějšek zavolal. Po telefonátu pak Babiš vysvětlil, že rozhodnutí padlo na základě doporučení tamních epidemiologů. Premiér Janez Janša s nimi prý bude o situaci v Česku ještě mluvit.

Návrat k normálu
Vyřazení naší země z ranku těch bezpečných je podle ministra Petříčka pouze dočasné. „Máme příslib od slovinské strany, že až se počet nakažených v Česku dostane pod deset na sto tisíc obyvatel, tak bychom měli být zařazeni do zelených zemí. Já věřím, že to bude velmi brzy,“ řekl. Bude prý se Slovinci také řešit možné odškodnění pro Čechy za zrušené zájezdy či ubytování.

Co se mění pro
... ...tranzit přes Slovinsk
Pro Čechy projíždějící Slovinskem na dovolenou do Chorvatska se nic nemění. Čas přejezdu nesmí přesáhnout 12 hodin, lidé by měli mít potvrzení o rezervaci ubytování či o zájezdu v Chorvatsku. Řidiči musí počítat s namátkovými policejními kontrolami a frontami na slovinsko-chorvatských hraničních přechodech.

...pobyt ve Slovinsku Pro turisty už v zemi pobývající se nemění nic, mohou dovolenou dokončit a vrátit se bez problémů. Ti, kteří se sem chystají, se ale musí prokázat rezervovaným ubytováním a doložit negativní test na Covid-19 starý nejvýše 36 hodin. V opačném případě musí na čtrnáct dní do karantény. To vše neplatí jen pro ty, kteří v zemi vlastní nemovitost či pozemek, jedou sem za prací, rodinou nebo na pohřeb. Výjimku mají i kamioňáci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.