V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI PŘITUHUJE A ... S rouškami dál i v metru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI PŘITUHUJE A ... S rouškami dál i v metru

 (ara, EPA)

Opětovný zákaz návštěv v nemocnicích či domovech pro seniory platí ode dneška v částech Moravskoslezského kraje. Důvodem je skokový nárůst případů Covid-19. Ze stejného důvodu se také v Praze oddaluje konec nošení roušek.

Počet pozitivně testovaných na koronavirus narostl v neděli o 305 případů, což je nejvíce od začátku dubna. „Jsou dány zejména masivním testováním kontaktů horníků a bohužel také neukázněností občanů,“ řekl včera ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ( 33, za ANO). Podle něj lidé s příznaky navštěvují hromadné akce nebo oslavy. Ohniska nákazy jsou zejména na Karvinsku a v těžební firmě OKD. Z toho důvodu s platností od dnešního dne platí v části kraje zpřísněná opatření.

Okénka a testy
To se týká například počtu lidí na veřejných akcích. Zatímco ve zbytku země se může sejít v jeden čas a na jednom místě až 500 osob, na Karvinsku či Frýdecko-Místecku je ode dneška povolena pouze stovka návštěvníků. Od úterý byl také znovu zaveden zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních. A zatímco ve zbytku země od středy návštěvníci restaurací a hospod v nich budou moci vysedávat i po 23. hodině, provozovny v částech severní Moravy mohou po jedenácté večerní fungovat jen přes výdejové okénko. Přeshraniční pracovníci v celém kraji pak musí dneškem předkládat zaměstnavatelům negativní testy na Covid-19.

Ochrana pod zemí
V celém regionu pak nadále platí povinnost nosit v MHD, taxících a na větších akcích roušky. Přitom od zítřka končí ústenková povinnost ve většině republiky, s výjimkou návštěv nemocnic a zařízení sociální péče. Ústenky zůstanou částečně dál povinné také v hlavním městě, kde jsou podle epidemiologů další ohniska nákazy. Roušky v Praze budou nutné i po 1. červenci při vnitřních akcích nebo jízdě metrem. „Více než třetina lidí se každý den přepraví právě v metru,“ vysvětlila hlavní hygienička Jarmila Rážová (58).

Rizikový region
Zpřísněná opatření se ode dneška až do odvolání týkají obcí Karviná, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Bohumín, Havířov, Orlová, Český Těšín, Třinec a všech obcí, které vykonávají rozšířenou působnost. Lidé zde musí:

➤ na veřejných akcích a koupalištích se scházet jen do počtu 100 osob a dodržovat 2 metry rozestupy
➤ nosit roušky ve všech vnitřních prostorách a ve veřejné dopravě
➤ odepřít si návštěvy blízkých a příbuzných v nemocnicích a sociálních zařízeních. Noví klienti lůžkových zařízení navíc musí mít potvrzení o absolvování testu RT-PCR.
➤ v čase od 23.00 do 8.00 si koupit v hospodě pivo nebo jiný nápoj přes výdejové okénko.

Semafor zelená
Při cestách z Velké Británie a Slezského vojvodství v Polsku přestanou ode dneška platit veškerá omezení. České úřady totiž ostrovní zemi i sousední region vyhodnotily jako místa s nízkým rizikem nákazy. Na tzv. semaforu bezpečných zemí se do oranžové, tedy středně rizikové kategorie, přesunulo také Portugalsko. Čeští turisté při návratu z něj tak už nemusí předkládat negativní testy na Covid-19. Jedinou červeně svítící, tedy nejvíce rizikovou zemí na semaforu, zůstává Švédsko. Česká diplomacie se navíc snaží zajistit, aby občané mohli volně cestovat i do dalších mimounijních zemí. Prioritou podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (38, ČSSD) jsou hlavně země západního Balkánu. „Poté jsou to bezpečné státy v Asii a dále Severní Amerika, Austrálie, Nový Zéland,“ vypočítal Petříček.

Na koronavirus se otestujete doma
Měsíce výzkumu se vyplatily. Čeští vědci včera prezentovali odběrový set na testování přítomnosti nemoci Covid-19, který si zvládnete udělat sami i z pohodlí domova. Odběrovou sadu šetrnější k dutinám pacienta vyvinula společnost Riocath ve spolupráci s Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd. „Stěrový set sloužící k samosběru by mohl být velmi významným nástrojem při zvládnutí nové vlny koronaviru, ale i jiných epidemií,“ řekl Aha! biochemik Jan Konvalinka. K hromadné výrobě, která by Česko měla zbavit nutnosti dovozu testů ze zahraničí, musí produkt ještě certifikovat ministerstvo zdravotnictví. Cena se bude pohybovat mezi 70 a 120 korunami.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.