Společnost OKD zastavuje těžbu: ODE DNEŠKA SE UŽ UHLÍ NERUBE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Společnost OKD zastavuje těžbu: ODE DNEŠKA SE UŽ UHLÍ NERUBE!

OKD. (ilustrační foto)
OKD. (ilustrační foto) (Profimedia)

„Sto roků v šachtě žil, mlčel jsem, sto roků kopal jsem uhlí.“ Na tato slova básníka Petra Bezruče ze Slezských písní mohou nyní na šest týdnů zapomenout horníci společnosti OKD.

Tak dlouho se tady nyní černé uhlí nebude težit. „Důvodem jsou výsledky plošného testování na dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih. Pozitivní test mělo víc než 20 procent horníků,“ řekla Aha! mluvčí OKD Naďa Chattová. Práce se zastavily 22. května ze stejného důvodu i v nedalekém Dole Darkov. „Dnešním dnem se pracoviště začínají připravovat na dlouhodobé přerušení provozu,“ uvedl včera ředitel provozu OKD David Hájek. Fáze přechodu z úplné těžby do fáze úplného zastavení těžby potrvá podle něj několik směn. „Každopádně v sobotu by už na dolech neměla probíhat žádná těžba, žádné ražení ani vybavování nebo likvidace porubů,“ doplnil Hájek.

NAKAŽENÝCH PŘES 20 PROCENT
Hygienici vyhodnotili plošné odběry na dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih. Z celkem 3403 vzorků bylo pozitivních 704, z toho 523 u našinců a 181 u cizinců různých národností. Pozitivních je přes 20 procent. „Testy prošli též zaměstnanci Dolu ČSA, kde bylo otestováno 60 osob. Nebyl zjištěn žádný pozitivní výsledek,“ řekl hygienik Petr Kopřivík.

JAKÁ BUDE VÝPLATA?
Zaměstnanci, na které se bude vztahovat přerušení provozu, a tudíž budou mít též překážku na straně zaměstnavatele, budou pobírat plnou průměrnou mzdu.

ZŮSTANE 200 PRACOVNÍKŮ
I v době odstávky se na každém z obou dolů bude pohybovat zhruba 200 lidí. „První týden se tam objeví trochu více lidí, aby připravili odstávku celého systému,“ vysvětlila předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková. Až poslední, šestý týden tam zase přijde o něco více lidí, aby připravili doly na vrácení do provozu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.