Koronavirus se šíří! Na Karvinsku přituhuje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Koronavirus se šíří! Na Karvinsku přituhuje!

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci k další vlně uvolňování opatření v Česku. (18.6.2020)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci k další vlně uvolňování opatření v Česku. (18.6.2020) (Blesk: Martin Přibyl)

Počty nakažených na Karvinsku stále rostou. Aktuálně je nemocných více než 190 na sto tisíc obyvatel.

Počty chorých v okrese jsou zdaleka nejvyšší v Česku. Až s velkým odstupem je sousední Frýdek-Místek se 28 nemocnými na sto tisíc obyvatel. V Praze je to jen něco málo přes čtyři případy na sto tisíc obyvatel. „Určitě lze říct, že část ohniska OKD přechází do komunity. Dochází k tomu, že už to nejsou horníci, ale další lidé. Situace se z tohoto pohledu určitě zhoršuje,“ prohlásil Ivo Vondrák (61, ANO), hejtman Moravskoslezského kraje. Obyvatelé Karviné a okolí mají strach, že bude vyhlášena karanténa. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) ale uklidňuje, že takové opatření zatím není nutné.

Tři země :Čechy nechtějí
Evropa má z rostoucích českých čísel strach. Lotyšsko, Estonsko a Kypr omezily vstup českých občanů na své území. Vyžadují buď dvoutýdenní karanténu, nebo negativní test na Covid-19. O víkendu tam patřilo ještě Slovinsko, ale to už od kroku ustoupilo s platností ode dneška. Oznámil to šéf diplomacie Tomáš Petříček (38, ČSSD). Netýká se to ale lidí z Moravskoslezského kraje.

Nová ohniska
Ještě minulý týden hlásil okres Kutná Hora nulu nových případů, teď už hygienici evidují 25 nemocných na sto tisíc obyvatel. Může za to nákaza dělníků ve firmě v obci Církvice. Testy prokázaly nemoc také u nejméně dvou pracovníků jaderné elektrárny v Dukovanech. Nemoc se objevila i v obci Větrný Jeníkov na Vysočině.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.