Velehrad po koronaviru: Přijelo jen tisíc návštěvníků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Velehrad po koronaviru: Přijelo jen tisíc návštěvníků!

Místenek bylo vydáno tisíc, větší počet nebyl možný.
Místenek bylo vydáno tisíc, větší počet nebyl možný. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Zcela jiný rozměr měla letos národní cyrilometodějská pouť na Velehradě na Uherskohradišťsku. Vůbec poprvé se jí zúčastnilo jen něco málo přes tisíc lidí.

Zatímco jindy bývá v prostoru u baziliky natěsnáno až 30 tisíc lidí, letošní oslavy se konaly v komorním duchu. „Vydalo se tisíc místenek. Větší počet nebyl možný. Sobotní koncert lidí dobré vůle byl především pro ty, kteří stáli v první linii v nejhorší době koronavirové pandemie. Zdravotníky, hasiče, policisty a další. Jsme rádi, že lidé naši výzvu respektovali a sledovali přenos doma v televizi,“ řekl spoluorganizátor Josef Kořenek. „Všichni jsme se asi báli, ale nesměli jsme si to připustit, protože jsme byli v práci,“ konstatoval Martin Lakosil (30) z uherskohradišťské nemocnice. Přijelo i méně politiků. Chyběl pravidelný host Miroslav Kalousek (TOP 09). Nezklamala však Livia Klausová, která si špitala s ministryní Alenou Schillerovou (ANO). Kardinál Dominik Duka zdůraznil velký význam Velehradu, kde byla pokřtěna svatá Ludmila, a byl tak dán základ naší státnosti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.