Péče o duševně nemocné: Strach, pak velká chvála! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Péče o duševně nemocné: Strach, pak velká chvála!

Eliška Kovačíková (vlevo) a Lenka Bělová na zahradě Domova pro osoby se zdravotním postižením v Újezdci na Klatovsku.
Eliška Kovačíková (vlevo) a Lenka Bělová na zahradě Domova pro osoby se zdravotním postižením v Újezdci na Klatovsku. (Romana Vébrová)

Bylo to překvapení. I studentky z Klatovska totiž v březnu dostaly pracovní příkaz od hejtmana. Kvůli epidemii koronaviru musely pod hrozbou pokuty 50 tisíc pomáhat s péčí o duševně nemocné. Děvčata se bála hlavně schizofreniků. Jak je jen zvládnou? Nakonec vše dobře dopadlo. Studentky dokonce u této práce zůstaly déle, než bylo třeba.

Eliška Kovačíková (19) měla oproti Lence Bělové (20) trochu výhodu. Studovala sociální obor na střední škole, čekala ji maturita. „Měla jsem praxi třeba z domova pro seniory, tady jsem ale nevěděla, co mohu čekat. Třeba kam až mohu zajít, abych si ty klienty proti sobě nepoštvala,“ uvedla. To Lenka, absolventka hotelové školy, studuje sociální práci prvním rokem. „Nikdy předtím jsem takhle o lidi nepečovala. Hlavou se mi honily různé scénáře, jak s nimi vůbec vyjdu. Co když budou agresivní? Vždyť byly i případy, kdy schizofrenici zabíjeli,“ vzpomínala Lenka.

Tři různé hlasy
V domově dívky sice uklidňovali, že k vážnějšímu incidentu nikdy nedošlo, i tak je některé situace zpočátku překvapily. „Z jednoho pokoje jsme slyšely tři různé hlasy. Když jsme vešly, seděla tam paní sama. Nechápaly jsme, kam se poděli ti ostatní. Pak nám vysvětlili, že trpí rozpolcenou osobností. Nebo nám pán, bývalý alkoholik, začal nadávat. I když jsme se zpočátku bály, aby nás nenapadl, s klidem a humorem jsme to zvládly,“ vyprávěly studentky. V domově dokonce zůstaly pomáhat místo původních 13 dnů téměř měsíc a půl.

Pracovní příkaz
Dívky povolali na práci ke schizofrenikům proto, že v době koronavirové pandemie bylo třeba zabezpečit chod zařízení, kde pečují o seniory či zdravotně postižené, a kvůli koronaviru jim chyběl personál. Hejtman mohl práci plnoletým studentům sociálních oborů nařídit. Pokud by neuposlechli, hrozila jim pokuta až 50 tisíc.

Práce je spojila
Studentky, které se dříve neznaly, se díky nařízené práci skamarádily. „Do Újezdce je horší doprava, já jezdila autem a Elišku jsem cestou vyzvedávala v Klatovech,“ řekla Lenka. V domově si dokonce domluvily další spolupráci. Eliška tam nastoupí prázdninovou brigádu, o té jedná i Lenka. „Jsou milé, máme je rádi,“ chválili dívky klientky domova.

Jak pomáhaly
Úkolem dívek byla péče o svěřence domova. Stlaly jim postele, pomáhaly s hygienou, podávaly jídlo či pití, doprovázely je na nákupy do místního kiosku. „Až po čase jsem se dozvěděla, že zpočátku měly strach z toho, co je tady čeká. Přesto to zvládly výborně a je to pro ně obrovská životní zkušenost,“ pochválila děvčata vedoucí domova Romana Jarolínová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.