Skláři jdou na »pracák«: Smutný konec slavného řemesla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Skláři jdou na »pracák«: Smutný konec slavného řemesla

Brána se definitivně zavřela po 160 letech.
Brána se definitivně zavřela po 160 letech. (Foto Aha! – Martin Randysek)

A je konec! Skláři na Zlínsku jdou na Úřad práce. Tradice v Karolince po 160 letech zcela zaniká. Firma tam včera ukončila provoz.

Mnozí ze sklářů v Karolince pracovali skoro celý život. „Byla jsem tady téměř 30 let, od svých sedmnácti. Přede mnou celý život maminka i tatínek,“ popsala paní Žaneta (46). „Budu teď jezdit půl roku zaučovat dělníky v Novém Boru našemu dekorovanému sklu. Mám doma malé dítě, ale jsem rád, že mám ještě aspoň na půl roku práci. Tady kromě pily a hotelů není už nic,“ popsal Aha! sklář Marek (39). „Od dubna tady v Karolince nikdo o ničem jiném nemluví. Věděli jsme, že je problém s vývozem, do toho ta pandemie, ale pořád jsme doufali. Toto je pro nás konec, ovlivní to každou rodinu,“ řekla Aha! starostka obce Marie Chovanečková.

Víte že...

...ještě před třemi lety pracovalo ve sklárně 170 sklářů na třísměnný provoz? Své originální sklenice valašští skláři dodávali do Číny, Japonska, Ameriky, celé Evropy i do Ruska.

Jméno podle sklárny

Obec Karolinka byla založena až 88 let po otevření skláren. Původně byla továrna vybudovaná na okraji obce Nový Hrozenkov jako Karolinina huť, po 2. světové válce byla znárodněna. Průmyslová místní část se pak stala samostatnou obcí a byla pojmenována po sklárně.

Stěhuje se do Boru

Výroba, která na Valašsku přežila dvě světové války i hospodářskou krizi, se stěhuje do Nového Boru. Právě tam má sídlo majitel, sklárna Crystalex. Přesunuto bude ale jen sedm mistrů sklářů. Ostatních 80 zaměstnanců dostalo výpověď.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.