S rouškami prý pomůže pošta, jenže...LIDÉ UŽ ZAVALILI POBOČKY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

S rouškami prý pomůže pošta, jenže...LIDÉ UŽ ZAVALILI POBOČKY!

 (Scom)

Miliony tolik potřebných ústenek z Číny by k lidem měly dorazit už ke konci příštího týdne, a to zdarma. A zatímco dnes se má rozhodnout, jak to zařídit, po rouškách lačnící Češi je shánějí i na poštách.

Už zítra by mělo z Číny ve dvou várkách dorazit zhruba 12 milionů ústenek. Ty by se podle šéfa hlavního krizového štábu Romana Prymuly (56) ke konci příštího týdne měly dostat k »téměř« všem občanům. Jak? „Jedno řešení by bylo pomocí České pošty a jejich distribuce dál,“ nastínil ve středu Prymula. V ten samý den navíc pošta oznámila, že bude přepravovat komerční balíky, v nichž jsou roušky, zdarma, tedy bez nutnosti platit poštovné. A to si někteří lidé vyložili tak, že je řeč o rouškách z Číny, které už dorazily a jsou zdarma na poštách.

„Psali nám i telefonovali, na kterou pobočku si pro roušku mohou přijít. Někteří i skutečně přišli,“ řekl Aha! mluvčí Matyáš Vitík. Dodal, že pokud to stát poště zadá, roušky budou pošťáci doručovat. Druhý způsob podle Prymuly je ten, že by domácnostem ústenky dodávaly obce. „Až nám toto sdělí, tak se podle toho samozřejmě zařídíme a připravíme distribuci. Štáb se má sejít v pátek a poté bude jasněji,“ řekl včera Aha! ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD).

Šéf pošty má Covid-19
Jedním z více než šesti stovek nakažených koronavirem v Česku je také šéf pošty Roman Knap (44). „Bohužel se koronavirus potvrdil i ve vedení naší firmy. Můj kolega byl pozitivně testován, poté byla nákaza potvrzena i u mě. Věřím, že vše dobře dopadne,“ potvrdil sám Knap na Twitteru.

Armáda nezaměstnaných?
Odbory předpokládají, že pokud koronavirová krize potrvá čtvrt roku, propadne se český hrubý domácí produkt o pět až osm procent. O práci by mohlo přijít až 450 tisíc lidí. Podle odborového předáka Josefa Středuly by vláda do ekonomiky měla »nalít« minimálně 300 miliard. Kabinet ve středu přislíbil firmám 100 miliard korun.

Paracetamol došel!
Během jediného týdne Češi v lékárnách skoupili šarži léků s obsahem účinné látky paracetamol na celý měsíc! Tedy přes 300 tisíc balení volně prodejných léčiv. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) poptávka vyletěla nahoru i u dalších přípravků s obsahem paracetamolu, jako je třeba paralen, a proto jsou mnohé vyprodané. „Vyzýváme všechny, aby zbytečně nehromadili léčivé přípravky, a prosíme o ohleduplnost k dalším pacientům, kteří svou léčbu také potřebují,“ vyzval SÚKL.

Dvě studentky nakažené koronavirem popisují svoji zkušenost s nemocí:

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.