Boj s koronavirem: Nové nařízení, nákupy, domácí výroba roušek a rady seniorům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Boj s koronavirem: Nové nařízení, nákupy, domácí výroba roušek a rady seniorům!

Pražáci nasadili roušky. Stále se ale najdou lidé, kteří je nemají (18.3.2020)
Pražáci nasadili roušky. Stále se ale najdou lidé, kteří je nemají (18.3.2020) (Blesk: Daniel Černovský)

Vycházet ven z bytu bez zakrytého nosu a úst je od dnešního dne zakázáno. Bez roušky se můžeme pohybovat pouze a jen doma! Premiér Andrej Babiš (65, ANO) dokonce připustil, že se povoluje práskání. Jde totiž o život!

„Vláda zakazuje všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének,“ uvedl včera po jednání kabinetu ministerský předseda. I během práce Chránit bychom se měli i během práce. „Hlavně je lidé mají nosit do zaměstnání, tam je to riziko největší,“ vysvětlil Babiš. Policejní kontroly Podle Davida Schöna z policejního prezidia bude policie při kontrolách, zda lidé nařízení neignorují, postupovat podobně jako v případě, kdy kontrolovala dodržování karantény. Policisté mají možnost vykázat osobu z určeného místa, za neuposlechnutí hrozí až desetitisícová pokuta.

Mladé studentky z Prahy s nemocí Covid-19 popisují utrpení: Horečka, strašné bolesti hlavy, příšerný kašel

Jsou mladé, silné, přesto o nákaze koronavirem říkají: „Tuhle nemoc nechcete!“ Dvě studentky v Praze popsaly, jak s nemocí bojují. „Probudila jsem se, měla jsem horečku 39 stupňů, bylo mi strašně zle,“ popisuje ve videu na YouTube Eva, která studuje v Praze. Onemocnění pocítila poprvé před týdnem. Nakazila se zřejmě v pražské MHD nebo v obchodě, do zahraničí necestovala a ani se nesetkala s jiným nakaženým. Z toho důvodu ji hygienická stanice nejprve odkázala na praktickou lékařku. „Ta mě vyšetřila, vysmála se mi za roušku a řekla mi, že mám obyčejnou chřipku, ať si vezmu paralen a jedu domů,“ popsala dívka. Jenže její stav se stále zhoršoval, takže vyrazila se spolubydlící Petrou na pohotovost do Motola. Tam Evu lékařka vyplísnila, že ji pravděpodobně nakazila koronavirem, a udělala jí test, který vyšel pozitivně. Příznaky navíc začala pociťovat i její spolubydlící. „Začalo mě škrábat v krku, na průduškách a špatně se mi zhluboka dýchalo. Pak se přidaly horečky. Bolí mě hrozně zuby, oči, celý tělo,“ popsala Petra, která ve videu často bojovala s kašlem. Od té doby dívky jen leží v posteli. „Možná si říkáte, mladý tělo, je to v pohodě. Není to v pohodě, jsme mladý a zvládneme to, ale je to dost utrpení. Chraňte se,“ varují.

Češi improvizují a vyrábějí si roušky sami doma. Kolikrát je chrání před nákazou, než kdyby lidé nenosili žádné? A jaký materiál ochrání nejlépe? Podle vědců roušky z utěrek na nádobí chrání své nositele až 3x víc. A jsou druhým nejvhodnějším materiálem!

Zahraniční vědecké studie o doma vyrobených rouškách mají jasno: Nejlepší je pytlík do vysavače

Jaký materiál, který doma najdete, je proti virům nejúčinnější? Pytlík do vysavače! A hned po něm utěrka na nádobí. Dokazuje to, tentokrát britská, studie »Testování účinnosti podomácku vyrobených masek: ochránily by při pandemii chřipky? « z roku 2013. Ta zkoumala účinnost materiálů, z nichž lze podomácku vyrobit roušky, a to jak vůči virům, tak i bakteriím. Stoprocentní bavlněné tričko či šála poskytují dle britských vědců zhruba 50% ochranu před viry.

Nositele chrání víc než okolí

Nizozemští vědci také sledovali, jak rouška chrání svého nositele a jak chrání jeho okolí. Zajímavé je, že podle jejich výsledků byla účinnost směrem ven menší než účinnost, kterou rouška poskytuje svému nositeli. Profesionální respirátor třídy FFP2 v modelových situacích chránil své okolí 3x lépe, než kdyby ho dobrovolník neměl. U chirurgické masky to bylo 2x a rouška vyrobená z utěrky chránila okolí jen minimálně. Další zajímavostí v této studii je, že při dlouhodobém nošení se ukázaly být roušky z utěrek v průběhu času efektivnější, zatímco u respirátorů FFP2 se účinnost snížila.

U dětí je účinnost nižší

Profesionální respirátory FFP2 chrání dospělé 50x účinněji než podomácku vyrobené roušky a jsou 25x efektivnější než chirurgické roušky. U dětí byla ochrana mnohem nižší, profesionální respirátory je chránily jen 10x více než podomácku vyrobené roušky a jen 6x více než chirurgické roušky. Autoři studie to vysvětlují tím, že ochranné roušky byly větší a dětem na obličeji správně neseděly.

Jak chrání ty domácí?

Nizozemská studie z roku 2008 volně přeložená jako »Profesionální a podomácku vyrobené ochranné roušky snižují riziko onemocnění dýchacích cest v obecné populaci« uvádí, že profesionální respirátory třídy FFP2 u dospělých snižují riziko nakažení až 113x, chirurgické roušky až 5,3x a roušky vyrobené z utěrky na nádobí až 3,2x.

Není to jen o rouškách

Britští vědci také upozorňují, že jen nošení roušky šíření nákazy nezastaví. U některých nákaz lze onemocnět i jiným způsobem přenosu (např. dotykem) a jakákoliv rouška bude mít navzdory své efektivnosti minimální účinnost, pokud nepůjde ruku v ruce s preventivními opatřeními, jako jsou pravidelná hygiena rukou či izolace v případě nákazy apod.

10:00 - 12:00 - Tyto hodiny jsou pro lidi nad 65 let!

Vstup od 10 do 12 hodin povolen jen seniorům od 65 let! Takovou ceduli si už dnes mohly pověsit na dveře všechny obchody s potravinami, drogerie a lékárny. V tomto čase sem má zapovězený přístup kdokoliv mladší. Výjimkou je samozřejmě personál prodejen.

Mladší lidé si v této době nenakoupí, musí přijít jindy. Tak včera rozhodla vláda, aby ochránila ty nejohroženější před nebezpečným koronavirem. „Chtěl bych poděkovat všem občanům, že dodržují nařízení,“ řekl po jednání kabinetu premiér Andrej Babiš (65, ANO). Oznámil přitom další zpřísnění opatření. Kromě povinného zakrytí nosu a úst na veřejnosti včetně práce se novinky týkají seniorů, které nový virus ohrožuje přímo na životě. Sami pro sebe tak budou mít lidé od 65 let prodejny celé dvě hodiny před polednem. V jiných než vymezených hodinách budou sice senioři moci také nakupovat, vláda jim to však v zájmu ochrany jejich zdraví nedoporučuje. Obchody mají také povinnost dezinfikovat všechny nákupní košíky po použití zákazníkem. Jednou za hodinu pak musí podle rozhodnutí vlády vyčistit madla a kliky.

Ochranka podle obličeje

Ve velkých obchodech by měli věk nakupujících kontrolovat pracovníci ochranky, míní prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza (46). Usnesení vlády jim podle něj dává pravomoc kontrolovat občanské průkazy. „V malých obchodech, kde ochranku nemají, musíme doufat, že lidé budou pravidla dodržovat,“ dodal. Především by prý měla fungovat vizuální kontrola, jen v některých případech by se mělo přikročit k ověření věku v občanském průkazu.

Co dál rozhodl kabinet

■ Vláda uvolní mimořádné prostředky na podporu podnikatelů. Podle premiéra půjde až o bilion korun. Na přímou pomoc by šlo 100, na záruky až 900 miliard.

■ Vláda se rozhodla zastavit expresní vlaky Českých drah. Lidé budou moci využít další spoje. „Jde o redukci spojů o šest procent,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (50, za ANO).

■ Dopravcům doporučila, aby častěji dezinfikovali. Podle šéfa krizového štábu Romana Prymuly (56) je dezinfekce jedním ze způsobů, jak šíření koronaviru zastavit. Přežívá totiž nejsnáze na plastech, mnohem kratší čas pak na kovech, jako je třeba měď.

■ Provozovatelům lázeňské péče vláda od 19. března zakázala přijímat nové pacienty. Jde o rozhodnutí ministra zdravotnictví. Ti, kteří se v lázních nacházejí, mohou své pobyty dokončit.

Ošetřovné by měli rodiče dětí do 10 let, které mají zavřené školy, dostávat po celou dobu a nejen 9 dní (u samoživitelů 16 dní). Vláda o tom rozhodla už v úterý, včera se ale dohodla, že to udělá nikoliv vládním nařízením, ale změnou zákona. Schůze Sněmovny má být příští týden v úterý.

■ Na hranicích bude zavedeno sledování teploty řidičů, kterému se budou muset podrobit i pendleři, kteří mají výjimku, a mohou tak cestovat za prací do okruhu sto kilometrů. Přísnější monitorování stát zavádí kvůli opatřením proti šíření epidemie v sousedních zemích.

■ Premiér Babiš požádal české firmy, aby nepropouštěly zaměstnance, a přislíbil jim dotace. Vláda také uvolnila další peníze z rozpočtu jednotlivým ministerstvům.

Tři základní fakta o rouškách:

KDY: Třicet milionů jednorázových roušek má dorazit v neděli.

PRO KOHO: Ty, které budou určeny pro všechny obyvatele, budou distribuovány prostřednictvím samospráv.

ZA KOLIK: Budou rozdávány zadarmo.

Dorazilo 150 tisíc rychlotestů ...a příště už budou roušky!

Náklad, který má cenu zlata! Na vojenském letišti v pražských Kbelích přistál včera krátce po půl třetí v noci vojenský speciál z čínského Šen-čenu se 150 tisíci rychlotesty na koronavirus. A další na řadě jsou roušky, které chybí hlavně zdravotníkům. Rychlotesty z Číny umožní lidem, aby svoji diagnózu zjistili už během 25 minut – místo současného laboratorního testu, kdy se na výsledek čeká až 6 hodin. Materiál za zhruba 21 milionů korun, který dorazil ve 142 krabicích o váze 6,5 tuny, byl po přistání dezinfikován a poté převezen do skladu Správy státních hmotných rezerv v Sedlčanech.

Odtud směřoval, a to i vrtulníky, do distribučních míst. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (33, za ANO) rychlotesty mířily hlavně do oblastí, které byly uzavřeny – tedy na Olomoucko – a další pak k policistům, vojákům, hasičům a také do velkých nemocnic. Česko chce z Číny v příštích dnech dopravit i další zdravotnický materiál, především respirátory, roušky či ochranné obleky. Velkokapacitním ukrajinským letadlem Ruslan by tak v neděli mělo dorazit 30 milionů roušek a milion respirátorů. Roušky budou určeny i pro obyvatelstvo, podle ministra vnitra Jana Hamáčka (41, ČSSD) má k tomu být využita například pošta. Další zdravotnický materiál mají přepravit letadla ČSA a Smartwings, mělo by to být sedm letů. Deset milionů roušek je objednáno také z Vietnamu.

Spolehlivé, ale...

Rychlotest je poměrně spolehlivý, pokud ukáže pozitivní výsledek. Pokud ale virus neodhalí, může jít o takzvanou falešnou negativitu, kdy člověk ve skutečnosti nakažen je. K takovým se pak musí dle ministerstva přistupovat individuálně.

POMOZTE SENIORŮM zmírnit jejich obavy

Starší lidé jsou v době šíření nemoci Covid-19 nejohroženější skupinou. Je tedy logické, že mají strach o sebe a také o své blízké. „Obavy se u nich umocňují ještě celou řadou protichůdných informací, se kterými se v médiích dnes a denně setkáváme,“ upozorňuje psycholožka doc. PhDr. Laura Janáčková.

Dejte sílu a naději

Hřejivé slovo je tím nejlepším lékem pro každého člověka. „Komunikujte tedy s rodiči, prarodiči, staršími sousedy nebo se známými aspoň přes telefon. Nabídněte jim pomoc, uklidněte je a projevte naději, že vše nakonec dobře dopadne. Babičky i dědečky jistě potěší, pokud s nimi budete sdílet své pozitivní zážitky či zkušenosti nebo si s nimi jen povykládáte, co jste dělali a co plánujete. Pocit blízkosti a sounáležitosti je pro každého hřejivý a dodává sílu a naději,“ radí Laura Janáčková.

Obavy z budoucna

Vezměte si babičku, která zažila druhou světovou válku a od té doby nebyla svědkem podobných veřejných opatření. Nyní je tedy plná obav a úzkosti z nadcházejících dnů.

Únik z izolace

Pokud jsou navíc staříci izolováni od ostatních, nebo dokonce od svých rodin, chybí jim běžný kontakt s blízkými a do jisté míry i zlehčující pohled mladé generace. „Je tedy vhodné apelovat na rodiny, aby se o své staré rodiče a prarodiče více zajímaly, častěji jim telefonovaly, hledaly pozitivní informace a sdělovaly své zkušenosti a racionální řešení situace. Velmi vítaná je pomoc mladých lidí, kteří nabízí donášku nákupů, venčení psů a podobně,“ vypočítává psycholožka.

Neohrozit jejich zdraví

Návštěvy v dnešní situaci není to pravé ořechové. Nikdo nemůže mít jistotu, že se nenakazil, i když nemá žádné příznaky. Nebylo by rozumné vystavovat starší lidi takovému riziku. Přesto mohou nastat situace, kdy je třeba vaší pomoci. V tom případě je vhodné dodržovat všechna doporučená hygienická opatření. Nošení roušky, rukavic a vyhnout se bližšímu kontaktu.

Být někomu užitečný

„Pomoci starším lidem může také smysluplná práce, kterou mohou zvládnout pro nás či my pro ně. Například výroba dnes nedostatkových roušek, opsání si receptu na něco dobrého, upletení ponožek, zasazení semínek do květináčů. I zde platí: Pokud chceš pocítit pocit spokojenosti a štěstí, běž a udělej někomu radost,“ doporučuje psycholožka.

Nezapomeňte na domovy

důchodců Všechna zdravotnická zařízení pro seniory mají zákaz návštěv. Ovšem i v tomto případě je velice důležitá komunikace, uklidnění a vlídné slovo. „Většina seniorů vlastní mobil, takže jim volejte a mluvte s nimi. Pokud ho senior nemá nebo nemůže z nějakého důvodu volat, neváhejte a zavolejte sestřičce na oddělení, poproste, aby mobil vašemu příbuznému dala nebo aspoň vyřídila vzkaz. I ve zdravotnických zařízeních, i když jsou zavaleni prací, dělají také lidé, kteří mají starší rodiče a příbuzné a podle mých zkušeností se vždy snaží vyjít vstříc. Odměnou pro všechny je pak úsměv a lepší nálada v této pochmurné době,“ uzavírá psycholožka.

Pokuste se o vizuální kontakt

• Navigujte přes telefon své starší příbuzné k aktivaci např. Skypu či jiného vizuálního kontaktu.

• Sejděte se všichni doma a babičce či dědovi zavolejte. Všechny vás uvidí a bude mít pocit, že je s vámi.

• Pochlubte se, co jste uvařili, uklidili skříň apod.

• Naopak senior se může pochlubit, jak mu roste zahrádka, upečenými buchtami.

• I tyto obyčejné věci, které si sdílíte, přináší klid do našich duší a snižují obavy o ty, které máme rádi.

Covid-19 aktuálně

EVROPA: VÍC MRTVÝCH, NEŽ MÁ CELÁ ASIE

Koronavirem nového typu se už po celém světě nakazilo přes 200 000 lidí. Nejméně 80 000 z nich se vyléčilo, více než 8000 lidí nákaze podlehlo. Evropa zaznamenala už 3502 úmrtí, čímž překonala Asii s 3398 oběťmi (Blízký východ nepočítaje).

ITÁLIE: DO BENÁTEK SE VRACÍ RYBY A LABUTĚ

Kvůli karanténě nejezdí gondoly ani jiné lodě, voda v benátských kanálech je tak výrazně čistší než obvykle. Vracejí se do nich ryby a labutě a k některým italským břehům po dlouhé době připluli delfíni. Ze satelitních snímků je také patrné, že se v těchto dnech pročistil vzduch.

HONGKONG: PSA ZABILA KARANTÉNA 

V Hongkongu pošel sedmnáctiletý psík plemene pomeranian, u kterého panovalo podezření, že se (jako první zvíře) nakazil od paničky (60) koronavirem. První testy v únoru prokázaly slabou přítomnost viru, opakované testy minulý týden to ale vyvrátily. Podle veterinářů tak místo viru mohl být příčinou uhynutí stres způsobený karanténou a odtržením od rodiny.

EU: NOUZOVÝ FOND PRO POSTIŽENÉ STÁTY

Státy Evropské unie schválily vytvoření nouzového fondu ve výši 37 miliard eur (cca bilion korun) na boj s koronavirem a jeho ekonomickými dopady. Naplní se převážně nevyčerpanými penězi na kohezní politiku. Nejvíce má z balíku dostat Polsko (7,4 miliardy eur), nejvíce postižená Itálie má obdržet 2,3 miliardy, Česko bude moci využít téměř 1,2 miliardy eur.

FRANCIE: VOJENSKÁ EVAKUACE NEMOCNÝCH

Přetíženému zdravotnictví na severovýchodě Francie přišla na pomoc armáda. Leteckým speciálem odvezla šest pacientů s těžkým průběhem z Mylhúz do nemocnic na jihu země. Airbus A330 MRTT Phénix, určený zejména pro přepravu raněných z bojišť a disponující nástroji pro resuscitaci, prý civilní pacienty vezl poprvé.

ITÁLIE: DÝCHAJÍ DÍKY 3D TISKÁRNĚ 

Nemocnici v Iseu v Lombardii v pátek došly ventily pro dýchací přístroje. Místní noviny našly inženýra Fracassiho, specialistu na domácí 3D tisk. Během pár hodin vytvořil design a začal plastové součástky vyrábět. Výrobce si přitom stěžuje na porušení patentů. „Lidé byli v ohrožení života, tak jsme jednali. Nemáme v úmyslu na situaci vydělávat,“ řekl Fracassi deníku La Stampa.

NIZOZEMSKO: RUŠÍ SE I EUROVIZE

Písňová soutěž Eurovize se odkládá na příští rok. V Rotterdamu se měli v květnu utkat hudební zástupci 41 zemí, poprvé od roku 1956 se nebude konat.

464 NAKAŽENÝCH V ČESKU

V Česku je už 464 potvrzených pacientů s onemocněním Covid-19. V nemocnici leží 52 pacientů a pět z nich je ve vážném stavu. Nejvíce nakažených (167) je v Praze, následují střední Čechy (48), Olomoucký (38), Jihomoravský (35) a Moravskoslezský kraj (34). Nejméně nemocných (4) je v Libereckém kraji. ČT3 PRO SENIORY Již od pondělí spustí Česká televize nový program ČT3. Chce pomoci seniorům, kteří mají kvůli šíření koronaviru zůstávat doma. Stanice bude vysílat denně od 9:00 do 17:25, program se bude opírat o výběr z archivu, tematické magazíny i základní informační servis. ČT3 bude dostupná v pozemním vysílání (pouze v novém standardu DVB-T2), v satelitu i kabelovém vysílání. Má jít zatím o provizorní vysílání.

OHROŽENÉ VYSLÍDÍ MOBILY

Trasování lidí nakažených koronavirem, tedy vyhledávání těch, s nimiž měli kontakt, má být jednodušší. Vláda schválila, že se tak bude dít prostřednictvím technologií, které připravila facebooková iniciativa technologických firem Covid-19 CZ s pomocí všech tří mobilních operátorů. Bude k tomu ale nutný souhlas primárně nakažené osoby.

NEJSOU LÉKY NA TEPLOTU

Zásoby léků užívaným při teplotě dochází některým lékárnám v Česku, jde zejména o zásoby paralenu a ibalginu. Zákazníci je vykoupili. Farmaceutické společnosti Zentiva i Sanofi navýšily výrobu.

KAŠLAJÍCÍ HROZIL PISTOLÍ

Pistoli vytáhl kašlající muž (65) na zastávce MHD v Plzni na cestujícího (55), který ho upozornil, aby si kvůli epidemii koronaviru zakryl ústa. Muž si rozepnul košili, kde měl za pasem zbraň, a pohrozil, aby si na něj dal pozor. Skončil pak s pouty na rukou, když ho zadržela policie. „Test ukázal dvě promile alkoholu v dechu,“ řekla policejní mluvčí Michaele Reindlová. Policie teď muže viní z nebezpečného vyhrožování.

NEBALENÉ PEČIVO DOPEČTE!

Milujete čerstvé housky a chleba a jste odpůrci jejich balení do igelitu? Pak zpozorněte! Státní zdravotní ústav kvůli novému typu koronaviru vydal doporučení, že nebalené pečivo je lepší ohřívat dvě minuty na 70 °C. Ostatní potraviny bez obalu je nutné alespoň omýt, napsal ústav na svých internetových stránkách. Viry obecně se podle ústavu na pekařských výrobcích mohou přenášet, proto řada obchodníků sortiment pečiva omezuje. Nemoc Covid-19 se šíří kapénkami, při jednom zakašlání se jich může do vzduchu dostat až 3000.

Reakce a panika

Starší lidé jsou zvyklí sledovat televizi, číst noviny a někteří hledají zprávy na internetu. Přemíra různorodých informací je zahlcuje a mnohdy je nedokážou racionálně zpracovat. Mnozí reagují na negativní či zavádějící zprávy a jejich obavy narůstají. „Situace psychické nestability až paniky se pak stupňuje hlavně u lidí s úzkostným a pesimistickým pohledem na svět či těch, kteří si nesou z minulosti těžké životní zkušenosti,“ míní Janáčková.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.