Vše o právech zaměstnanců! Jak stát pomůže živnostníkům? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vše o právech zaměstnanců! Jak stát pomůže živnostníkům?

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (19.3.2020)
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (19.3.2020) (Vláda ČR)

Vláda podrazila živnostníky! Ti už nebudou mít nárok na odškodnění, pokud je poškodila opatření kvůli šíření koronaviru. Takový alarm spustili někteří právníci a přidala se i opozice. Jenže: ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO) tvrdí, že jen chrání Česko před zruinováním.

Co se vlastně stalo? Vláda v pondělí schválila usnesení, kterými zrušila svá předchozí opatření jako omezení pohybu lidí či uzavření restaurací. Ta se odvolávala na krizový zákon. V podstatě totožná i přísnější opatření kabinet nově opřel o zákon o ochraně veřejného zdraví. Zní to jako formalita? Možná. Podle právnických »es« to je ale záměr. Krizový zákon totiž pro zavřené podniky počítá s odškodněním za případné ztráty, zákon zdravotní už nikoliv.

Zruinovaná země?

Jinak řečeno: Jestliže se někomu kvůli uzavření prodejny zkazilo maso nebo tratil na tržbách, nárok na takové odškodnění rozhodně nemá. I když soudit se vždycky může. „Výklad, ať už je to podle krizového zákona, nebo podle zdravotního zákona, je z hlediska odškodnění úplně stejný. Přímá jasná náhrada škody je v případě, že zabíráte někomu majetek nebo mu přikazujete nějakou činnost. Nic takového nenastalo,“ tvrdí navíc šéfka státní kasy včera s tím, že tlumočí výklad ministerstva vnitra.

Náhrady za biliony

Že byl ve změně procedury úmysl, však Schillerová nepopřela. Motivací prý bylo, aby kompenzace pro podnikatele úplně nezruinovaly stát. Pokud by si tedy náhradu škody nárokovaly třeba aerolinky, které mají ohromný propad nebo třeba zavřená obchodní centra. „Náhrada škody za ušlý zisk v době, kdy byl (podnik) na nějakém ekonomickém výkonu, s tím se nedá počítat, protože by to byly biliony a ohrozilo by to fungování státu,“ řekla včera.

Dostanou to jinak

Dodala, že vláda na podnikatele a živnostníky myslí tak jako tak. Mají si vystačit s jinými opatřeními, které vláda přijala, jako jsou odklad plateb daní, dočasné odpuštění odvodů nebo bezúročné úvěry. Tou nejžhavější novinkou přitom je, že ty OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné), které mají příjmy pouze z podnikání – to je podle různých odhadů až půl milionu lidí – a byli opatřeními vlády postiženi, mají dostávat 15 tisíc korun měsíčně. Na podrobnostech se prý ještě pracuje a mají být oznámeny po pondělním zasedání kabinetu. Po všech schváleních by pak peníze mohly k lidem putovat po Velikonocích.

Nová pomoc pro OSVČ:

  • 15 tisíc měsíčně pro podnikatele
  • *Patnáct tisíc korun měsíčně (nedaněných) chce vláda vyplácet drobným podnikatelům (OSVČ) za újmy způsobené vládními nařízeními, a to po dobu trvajících omezení. Podrobnosti chce sdělit v pondělí, až tento zákon projedná.
  • *Drobným podnikatelům budou odpuštěny minimální zálohy na sociálním a zdravotním pojištění po dobu půl roku, tedy od března do srpna
  • Podnikatelé nebudou muset po dobu nouzového stavu a následujících tří měsíců dodržovat elektronickou evidenci tržeb (EET).
  • *Na podporu podnikatelů kvůli dopadům opatření proti šíření koronaviru má být přesunuta z evropských operačních programů miliarda korun.
  • *Těch, kteří mají zaměstnance, se dotknou také opatření v rámci tzv. kurzarbeitu, kdy podnikatelé dostanou různě vysoké kompenzace na mzdy.
  • *Týká se jich také nově ošetřovné ve výši 424 korun za den po dobu uzavření škol, ale za podmínky, že tuto dávku jako zaměstnanec nečerpá jejich partner.
  • *Podnikatelé budou moci také od pondělí žádat o bezúročné úvěry s ročním odkladem splátek v programu COVID II. Mohou si půjčit, kolik chtějí až do sumy 15 milionů korun. Nově se tato pomoc vztahuje i na živnostníky a drobné podnikatele. Úvěr by měla poskytovat většina komerčních bank a ručit za ně bude stát.

Příspěvek na platy zaměstnanců * Firmy obcházející zákoník práce? Maláčová: Pomoc nedostanou!

Doba je zlá a zaměstnavatelé zoufalí. To ale neznamená, že mohou obcházet zákoník práce. Jeho dodržování bude podle ministryně práce Jany Maláčové (38, ČSSD) podmínkou, aby firmy v potížích dostaly od vlády příspěvek na platy zaměstnanců. Ministryně včera představila kampaň za dodržování zákoníku práce, protože v době krize jsou práva zaměstnanců často pošlapávána. A dodala, že pravidla tzv. kurzarbeitu, který schválila vláda (tedy příspěvek státu na mzdy ve výši 50 až 80 procent ve firmách, které kvůli koronaviru musely omezit provoz), platí jen pro ty, kteří hrají fér.

Více kontrol

„Je důležité zohlednit, že budeme vyplácet (příspěvek na mzdy, pozn. red) jen pokud bude striktně dodržován zákoník práce,“ hrozila Maláčová. I proto mohou zaměstnavatelé v nadcházejících dnech počítat s více kontrolami od Státního úřadu inspekce práce.

Odbory se zlobí

Tvrdý postup proti takovým firmám prosazují odboráři. „Například jedna velká nadnárodní firma s působností v Česku své zaměstnance vyzývá k tomu, aby si vzali neplacené volno s tím, že jim zaplatí sociální a zdravotní pojištění. To je nepřijatelné,“ uvedl odborový předák Josef Středula (52). Hříšné firmy chtějí odboráři i zveřejňovat. Podle nich se bude muset také do budoucna v zákoníku pamatovat na situaci, kdy budou uzavřené oblasti a lidé se nedostanou do práce. Nyní se pro ně našlo řešení a bude se na ně nahlížet jako na lidi v karanténě. Právě pro ty chtějí odboráři prosadit stoprocentní náhradu mzdy.

Kde se dozvědět o svých právech

Ministerstvo práce chce v kampani v příštích dnech informovat zaměstnance, jaká mají v současné době práva:

*ode dneška by měl na stránkách ministerstva fungovat web, který se zaměří na pracovně právní záležitosti

*od soboty startuje poradenství v denním tisku a veřejnoprávních médiích

*ministerstvo se podílí i na speciální informační lince 1212

Ministryně s odkrytým nosem

Místo typické křiklavě rudé či sytě růžové rtěnky, jíž je jindy proslulá, chtěla včera ministryně práce Jana Maláčová na tiskovce zazářit alespoň červenou rouškou. Moc se to ale nepovedlo. Ochrana jí zjevně neseděla a byla tak velká, že jí co chvíli padala dolů. Dlouhé minuty pak měla ministryně zcela nekrytý nos, z čehož by epidemiologové asi velkou radost neměli. Sama Maláčová z toho byla tak nervózní, že si s omluvou roušku neustále popotahovala. A to zase nešťastně – nikoliv za šňůrky, jak se doporučuje, ale za vnější látku. I když právě tam může být usazen nebezpečný virus.

 

Covid-19 aktuálně

 

Prezident Zeman podepsal koronavirové zákony

Zpečetěno! Prezident Miloš Zeman (75) podepsal všechny vládní návrhy na zmírnění dopadů koronavirové krize. Ty Parlament projednal ve zkráceném režimu během dvou dnů. A o jaké návrhy jde? Nově se začne vyplácet ošetřovné pro rodiče dětí do 13 let po celou dobu uzavření škol. Dále se pozastavuje fungování elektronické evidence tržeb po celou dobu nouzového stavu a další tři měsíce po jeho skončení. Živnostníkům jsou také na půl roky odpuštěny zálohy na zdravotní a sociální pojištění. A nakonec odklad dostávají maturity a přijímací zkoušky na střední školy. Ty mají proběhnout v červnu, pokud se do té doby otevřou školy.

Další důležité výjimky v maloobchodním prodeji

Stát prostřednictvím ministerstva zdravotnictví upravil zákaz maloobchodního prodeje a služeb v Česku. Od pátku 6 hodin ráno (dnešního dne – pozn. red.) tak mohou mít opět otevřeny některé provozovny. Výjimku od státu nově získávají zámečnictví, opravy, údržbu a instalaci strojů a zařízení pro domácnost včetně myček automobilů. Nadále zůstávají otevřeny čerpací stanice, drogerie, lékárny a obchody s potravinami. Ty nově také podle nařízení rezortu zdravotnictví musí u vchodu zákazníkům bezplatně poskytovat jednorázové rukavice nebo jiný ochranný prostředek na ruce.

NESMÍ PŘIJÍMAT PACIENTY KVŮLI POZITIVNĚ TESTOVANÉMU

Nemocnice v Domažlicích omezila provoz na chirurgii. Ležel tam pacient, který byl pozitivně testován na Covid-19. Nyní je ve fakultní nemocnici v Plzni. „Nepřijímají se noví pacienti. Ti stávající budou doléčeni ve zpřísněném režimu. Další opatření se konzultují s epidemiology,“ řekl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška. Nedá se vyloučit ani uzavření nemocnice.

HOSPODA JELA, JAKO BY NEŘÁDIL SMRTÍCÍ VIR

Začouzenou hospodu se štamgasty našli ve středu večer policisté v Brně v ulici Veveří. Hospodský zřejmě nějak přehlédl, že ji v době šíření koronaviru musí nechat zavřenou. „V hospodě se bezostyšně pilo a kouřilo,“ uvedl mluvčí policie Petr Vala. „Hostům hrozí za porušení vládního nařízení pokuta 20 tisíc korun, hospodskému až tři miliony korun,“ dodal Vala.

ČESKO: 1925 NAKAŽENÝCH, 9 MRTVÝCH A 10 VYLÉČENÝCH

V Česku bylo v době naší uzávěrky potvrzeno 1925 nemocných s Covid-19, zdravotníci otestovali 26 698 lidí. Bohužel přibyli tři další zemřelí, nákaza již zabila celkem 9 lidí, kteří většinou trpěli jinými dlouhodobě vážnými onemocněními. Vyléčilo se prozatím 10 osob.

NAKAŽENÁ PLZEŇSKÁ RADNÍ A HEJTMAN V KARANTÉNĚ

Radní Plzeňského kraje Radka Trylčová (44, na snímku) má pozitivní test na Covid-19. „U všech, s kterými přišla do styku, se budou dělat odběry. Do dvou dnů by měly být výsledky,“ uvedla mluvčí úřadu Alena Marešová. Plzeňský hejtman Josef Bernard (55) a celá krajská rada skončili v karanténě. Trylčová se předtím, než se o nemoci dozvěděla, zúčastnila jejího zasedání.

Kalkulačka pro OSVČ: Vypočítejte si čistý zisk za rok 2020>>>



Přečtěte si
František Klapal
19. 12. 2022 • 20:20

Já jsem například velice rád, že jsem od státu nějakou tu podporu dostal. Chvíli jsme museli celou firmu zavřít, takže to bylo na místě. Naštěstí ta komenzace ale byla adekvátní, za to jsem rád. Právě díky tomu jsem si do firmy konečně mohl dovolit nakoupit nové stroje od http­s://ww­w.can­met.e­u/

koliaska
30. 5. 2022 • 23:14

Já teda od státu bohužel nic nedostala, protože moje podnikání až tak covidem ovlivněné nebylo, ale manžel dostal poměrně velkou kompenzaci. Také ji okamžitě vrátil zpět do firmy a za peníze, které dostal nakoupil nové šroubové kompresory z http­s://ww­w.kom­preso­ry-filtry-servis­.cz/pr­oduk­ty/kom­preso­ry/kom­preso­ry-boge/sroubove-kompresory-boge Právě ty byly ve firmě potřeba už dlouho, ale nebyly na ně peníze.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.