Smrt sestřičky (†48) z nemocnice: Kvůli koronaviru? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Smrt sestřičky (†48) z nemocnice: Kvůli koronaviru?

Thomayerova nemocnice.
Thomayerova nemocnice. (Blesk:David Malik)

Bojovala o život nejtěžšího pacienta s koronavirem v Česku, zřejmě se od něj nakazila a zemřela! Náhlé úmrtí zdravotní sestry Věry (†48) z pražské Thomayerovy nemocnice vyšetřuje policie. Pracuje s jedinou vyšetřovací verzí.

Zdravotní sestřička nezemřela v nemocnici, ale v kruhu svých blízkých v domácí izolaci. „To, že by zesnula v souvislosti s koronavirem, v tuto chvíli vylučujeme,“ uvedl však včera náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Násilí ani úmysl
Spekulace o cizím zavinění či dobrovolném odchodu ze života vyloučili policisté. „Nemáme potvrzeno, že by šlo o sebevraždu. Případ vyšetřujeme jako úmrtí a čekáme na výsledky pitvy,“ řekl Aha! Zdeněk Chalupa ze středočeské policie. Podle informací Aha! by se mělo jednat o náhlé úmrtí.

Nakazil ji taxikář
Žena pracovala na JIP plicního oddělení. Nakazila se podle všeho od taxikáře (53), který tam byl 10. března přijat ve vážném stavu se zápalem plic. Později u něj byl potvrzen Covid-19. Nemocnice již 21. března oznámila, že nakaženy koronavirem od taxikáře jsou dvě zdravotní sestry.

Může za to plášť?
Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (56) prohlásil, že zdravotnice měly všechny potřebné ochranné pomůcky, avšak patrně se nakazily při jejich svlékání. „Ukazuje se, že je potřeba mít ještě jeden plášť nad tím prvním a ten hned zahodit,“ řekl Prymula.

Šok a zármutek
Lidé, kteří zdravotní sestřičku znali, jsou v šoku a nemohou se smířit s tím, co se stalo. S ohledem na pozůstalé však mlčí. Stejně reaguje i nemocnice. „Můžeme potvrdit, že doma zemřela zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice. S ohledem na přání rodiny nebudeme sdělovat žádné informace,“ uvedl mluvčí Petr Sulek.

Špitál se sester zastal
Nemocnice v reakci na vyjádření Romana Prymuly vydala prohlášení. „Chceme zdůraznit, že zdravotnický personál (tzn. sestřičky na JIP vč. lékaře) nepochybil a v dané situaci se zachoval zcela profesionálně a dle standardních postupů a opatření,“ uvedl špitál. Sestřička Věra den před smrtí reagovala na Facebooku: „Už bylo načase. Ještě zapomněli dodat, že nebylo dost ochranných pomůcek. Jedny plast. brýle a ústenka na 12 hodin fakt k takovému pacientovi nestačí. To se můžu svlíkat, jak chci, a je mně to stejně prd platné,“ napsala v sobotu.

Co je náhlé úmrtí
Nejčastěji jde o srdeční infarkt, srdeční selhání či tzv. mozkovou příhodu. Může je ovlivnit koronavirus? „Virus může nějaké buňky ničit, ale že by docházelo k nějakému odumíraní, tak to určitě ne. Nikde to není sofistikovaně uveřejňované. Infarkt koronavirus určitě také nezpůsobuje,“ řekla primářka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Kadeřnice Martina Domanská (46) ze Zlína: 17 dnů jsem nevydělala ani korunu  ...nájem ale platit musím
Ne že by zrovna propadla symbolice nešťastné třináctky, ale je fakt, že posledního zákazníka měla kadeřnice Martina Domanská (46) už docela dávno. V pátek 13. března. Jak to bude dál, neví. Nájem ale musí platit.

„Platíme každý měsíc na začátku. Skládá se nás víc než deset. Kadeřnice, pedikérky i další profese. Tržby nebyly za březen zdaleka ani poloviční, nájem plný. Že bychom si v dubnu vydělaly? To fakt nevím. Uvidíme, zda nám teď město coby pronajímatel počká nebo uleví, budeme jednat,“ popisuje paní Martina. Coby osoba samostatně výdělečně činná stoprocentně vítá každou korunu od státu, stejně jako odložení povinných odvodů. „Ale peníze na rozdíl od některých mladších kolegyň samoživitelek teď nekladu úplně na první místo. Zdraví je víc,“ tvrdí zkušená kadeřnice. A do práce se jí nechce. „Pracuji ráda a dlouhou řadu let. Jde ale o to, že bych musela mít jistotu, že se od našich už asi docela netrpělivých zákazníků a zákaznic nenakazím,“ uvádí Martina, která si rozhodně nemůže stěžovat na klientelu. „Zavolal mi jeden mladý muž, že mi pošle pětistovku, ať mi pomůže. A že si to pak časem vybere na stříhání,“ usmívá se v těžkých časech Martina.

Nepřineste si domů vir!
Nebezpečí číhá i v nákupní tašce... Koronavirus dokáže přežívat na nejrůznějších površích i několik dní. A tak si ho můžete přinést domů z obchodu. Jak tedy nakupovat bezpečně?

Americký lékař Jeffrey Van- Wingen připravil návod původně jen pro své pacienty, ale na internetu už ho viděly desítky milionů lidí z celého světa. „Zoufalé časy žádají zoufalá řešení. Věřím, že můžete při nákupech využít techniky, které používají lékaři,“ říká Jeffrey VanWingen.

Rozdělte jídlo
Nakupujte v jednorázových rukavicích, které pak vyhodíte. V Česku je od soboty musejí nabízet všichni obchodníci hned u vchodu. Už u pokladny si nákup rozdělte na potraviny, které nepodléhají zkáze, a ty, které je třeba uložit do ledničky.

Omyjte obaly
První tašku s věcmi, které akutně nepotřebujete, uložte ideálně v garáži nebo třeba v chodbě na nejméně tři dny. To by virus přežít neměl. Ostatní vyložte na stůl, který si rozdělíte lepicí páskou na »špinavou« a bezpečnou část. A všechny obaly omyjte mýdlovou vodou

Pozor! Mráz nákazu nezničí
• Napište si seznam, abyste v obchodě trávili co nejméně času. • U potravin, které jsou v kartonové krabici a zároveň i v pytlíku, jako třeba vločky nebo rýže, stačí vyhodit krabici.
• Nekupujte nebalené pečivo, pokud nemáte jinou možnost, dejte ho na několik minut rozpéct.
• Teploty pod nulou koronaviry nezabíjejí. Omyjte i obaly potravin, které přijdou do mrazáku.

Šéfka sester o úmrtí kolegyně z Thomayerky: Doplatili na to, že byli první.

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.