Boj s koronavirem: Konec epidemiologa Maďara! Kvůli špíně v zákulisí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Boj s koronavirem: Konec epidemiologa Maďara! Kvůli špíně v zákulisí

Epidemiolog Rastislav Maďar
Epidemiolog Rastislav Maďar (Blesk:Daniel Cernovsky)

Nevyzpytatelný koronavirus se v Česku projevuje ještě jedním příznakem. »Kosí« epidemiology, a to zvláště ty v nejvyšších funkcích. Po Romanu Prymulovi (56) nyní končí na ministerstvu i Rastislav Maďar (47). Ten mluví o podpásových útocích.

Po blamáži se zpřísněním povinnosti nosit roušky, které se ze dne na den zásadně měnilo, se vina svalila právě na šéfa skupiny pro uvolňování protikoronavirových opatření. Jenže Maďar se brání, že s tím neměl nic společného. Nakonec mu ale ruply nervy a na ministerstvu skončil. Epidemiolog tvrdí, že se povinné roušky ve společných prostorách škol objevily v návrhu, který dostal ke kontrole po zasedání Rady vlády pro zdravotní rizika, jejímž členem není. „Okamžitě jsem písemně upozornil ministra Vojtěcha, že to není v souladu s odborným stanoviskem naší epidemiologické pracovní skupiny. On za dvě minuty reagoval způsobem, ze kterého vyplynulo, že je to rozhodnutí nějakého jiného jednání. Tím to pro mě jako odborného poradce skončilo,“ uvedl pro ČTK.

Zákeřný útok

Následný poprask kolem roušek v době, kdy byl s rodinou na zahraniční dovolené, ale Maďara přiměl v čele pracovní skupiny – ta měla Česko nasměrovat zpět do normálu – okamžitě skončit. „Bral jsem to dosud jako službu lidem, za kterou jsem nechtěl ani korunu. Byla to z mé strany v mnoha ohledech oběť, věc principu, ale abych musel čelit zákeřným podpásovým útokům, to nemám zapotřebí,“ řekl epidemiolog, který vedl ministerskou skupinu od dubna. A co na celou situaci říká jeho dosavadní šéf a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO)? „Nejsem si vědom žádného podpásového útoku. Docent Maďar od dubna odvedl velký kus práce. Problém byl, ne úplně dobrá komunikace v rámci celého týmu, což neříkám, že je jeho vina,“ reagoval ministr.

Karanténa jen deset dní

Zkrácení karantény kvůli nákaze koronavirem ze 14 na 10 dní bude platit až od 1. září, přestože původně to mělo být už od včerejška. Ti, kteří byli v kontaktu s nakaženým a nakažení bez příznaků budou v karanténě či izolaci 10 dní. Lidé s příznaky pak ještě tři až čtyři dny po jejich vymizení. K ukončení karantény ani izolace nebude třeba test, výjimkou jsou jen pracovníci ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou. Podle expertů je virus nejsilnější asi dva dny před výskytem příznaků a jeho nakažlivost poté klesá.

 Jeden neznamená stop

Podobná pravidla, jaká si už vydobyly profesionální fotbalové týmy, žádají nyní i divadelníci. Hráči totiž nyní nemusí všichni do karantény, pokud se v klubu vyskytne jeden nakažený. Stačí k tomu jen negativní kontrolní test. A stejnou výjimku chtějí i divadla. Bojí se totiž, že jeden nakažený herec, který pendluje mezi různými scénami, může zavřít hned několik kulturních stánků. S divadelníky jednal premiér Andrej Babiš (65, ANO) a podle Oldřicha Lichtenberga (57) z Divadla Broadway slíbil zmírnit pravidla.

Ze Španělska na test

Česko má od včerejška Španělsko s výjimkou Kanárských ostrovů na seznamu rizikových zemí. Turisté se po návratu musejí prokázat negativním testem na koronavirus nebo podstoupit karanténu. To se nevztahuje na ty, kdo byli v zemi méně než 12 hodin. Ministerstvo zahraničí také upozornilo, že při cestě do Španělska musí lidé vyplnit elektronický sanitární formulář, na jehož základě jim bude vytvořen QR kód. Ten mohou po příjezdu místní úřady vyžadovat a stejně tak se musí připravit na kontrolní měření teploty. Kvůli těmto komplikacím už některé české cestovní kanceláře ruší zájezdy až do konce sezony.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.