Roušky zpátky v Česku: Kde je musíte mít a kde ne! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Roušky zpátky v Česku: Kde je musíte mít a kde ne!

Koronavirus v Česku:
Koronavirus v Česku: (Foto Blesk - Daniel Černovský)

Počet nakažených koronavirem v Česku dál stoupá. Za lokální ohnisko lze označit mj. obchodní dům IKEA v Praze na Černém Mostě, kde Covidem-19 onemocnělo hned sedm zaměstnanců. A tak se – nejen tam – proto opět vrátila povinnost nosit roušky i další preventivní opatření.

Na Černém Mostě bylo během posledních týdnů sedm zaměstnanců pozitivně testováno na koronavirus. „Zotavují se v domácím léčení. Část je nebo byla z preventivních důvodů v karanténě a další jsme nechali na vlastní náklady testovat,“ vysvětlil Aha! mluvčí IKEA Petr Šašek.

Provoz bez omezení
Situace je však stabilní a nevyžaduje omezení provozu. To potvrdila i hlavní hygienička Jarmila Rážová. „Ohnisko je pod kontrolou. Kontakty, kterých bylo poměrně dost, se postupně došetřují, ale jak říkám, je to pod kontrolou,“ uvedla. Kdo a odkud nákazu do obchodního domu přinesl, odmítl řetězec specifikovat.

Jako na jaře
I přesto, že zakrytá ústa budeme muset mít ve vnitřních prostorách až od 1. září, v obchodních domech IKEA zpřísnili pravidla už nyní. „Všichni naši zaměstnanci musí nosit roušku či jinou vhodnou ochranu úst a nosu, což vzhledem k epidemiologické situaci v Česku doporučujeme i našim zákazníkům,“ upřesnil Šašek. Stejně jako na jaře se pravidelně dezinfikují prostory a dodržují bezpečnostní vzdálenosti.

Krajské volby 2020: Do zastupitelstev krajů se bude volit 2. a 3. října>>>

Zkrátí se lidem karanténa? Miliardy do státní kasy!

Celý článek

Na přístrojích je 29 Čechů: Nejvíc těžkých případů od května
Nemocnice se zase plní! Pomoc přístrojů nyní potřebuje 29 Čechů bojujících s koronavirem. To je nejvíc od 21. května. V posledních měsících měla většina nakažených jen mírné, nebo dokonce žádné příznaky. Těžkých případů bylo jen okolo deseti. V posledních dnech ale počty Čechů, jimž musí s dýcháním pomáhat ventilátor či rovnou mimotělní oběh, rostou. Ze 122 hospitalizovaných jich včera večer bylo 29. Nejhorší od počátku epidemie byla zatím situace 7. dubna, kdy podporu přístrojů potřebovalo 101 nemocných. Špitály situaci sledují, prý ale zatím není třeba omezovat neakutní péči, jako se to dělo na jaře. „Máme samozřejmě vypracované scénáře, které umožňují přizpůsobit organizaci zdravotní péče v nemocnici aktuální epidemiologické situaci,“ uvedla Martina Dostálová, mluvčí Nemocnice Na Homolce.

Tady je také zavedli...
Opatření, která platila v obchodech napříč Českem na jaře, se kvůli zvyšujícím počtům nakažených v zemi vrátila v pobočkách těchto společností: Mall.cz, Billa

...tady čekají do 1. září
Některé obchody se však řídí vládními nařízeními a s rouškami pro zaměstnance i zákazníky počítají od 1. září, kdy budou ve vnitřních prostorách opět povinné. Jsou to tyto: Globus, Kaufland, Tesco. Lidl , Penny ,Albert

Výuka na dálku má zelenou
Výuka v případě uzavření škol nebo krizového stavu bude povinná na dálku. Poslanci včera odsouhlasili novelu školského zákona. A řešili i možnosti, jak by mohli lidé v karanténě volit. Povinná výuka na dálku bude fungovat jenom na školách, které budou uzavřeny z nařízení ministerstva zdravotnictví, krajské hygienické stanice anebo v době krizového stavu. Podle ministra školství Roberta Plagy (42, ANO) se návrh nevztahuje jenom na pandemii Covid-19, ale i budoucí krize. Jak přesně má výuka vypadat, v zákoně stanoveno není, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka. Normu musí ještě posvětit Senát a prezident. Sněmovna také včera odsouhlasila možnost, jak by lidé mohli volit v nařízené karanténě. Hlas by šlo odevzdat z auta nebo speciálním terénním týmům. Zřídit by se mohly i zvláštní okrsky, pokud by byl třeba domov důchodců v izolaci. Obě normy nyní ale ještě poputují do Senátu.

Do Tuniska s testem
Pro cestu do Tuniska je nově nutné mít negativní test na Covid-19. Včera o tom informoval tamní ministr zdravotnictví Muhammad Habíb. Nařízení má platit pro cestující ze všech zemí světa. Češi mají ale výjimku, pokud tam vyrazí s cestovní kanceláří. „Přijíždějící v rámci zájezdů organizované turistiky – s přepravou charterovými lety – jsou osvobozeni od povinnosti předložit negativní test,“ píše se na stránkách českého ministerstva zahraničí. To dodává, že i tak čeká na turisty omezení. Není možný individuální program, jako např. výlety.

Ministr Vojtěch a hygienička Rážová upřesnili pravidla: Ústenky od září!
Roušky se vracejí na scénu a od včerejška víme, kde všude je nasadíme. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) oznámil, že bez zakrytých úst a nosu se od 1. září nedostaneme ke kadeřníkovi nebo na oběd! Nasazení ústenek není podle ministra zpřísněním opatření v boji proti koronaviru, ale především prevencí. „Naším cílem je maximálně ochránit zranitelné občany, jako jsou senioři či nemocní... pravidla pro používání roušek jsme nastavili tak, aby zahrnovala místa, kde lze předpokládat větší riziko přenosu nákazy,“ řekl Vojtěch. Zakrytá ústa a nos budeme muset mít ve veřejné dopravě, na poště, úřadech, ale i v obchodech a nákupních centrech. Zároveň dodal, že mít na obličeji ústenku není ve světě něčím neobvyklým, ale spíše standardem.

Volby 2020: V říjnu proběhnou volby do zastupitelstev krajů a Senátu>>>

Kdo bez ochrany
Ministerstvo také ve svém mimořádném opatření stanovilo, kdo si roušku nebude muset vůbec nasadit. Jedná se o děti do dvou let věku, osoby s poruchou intelektu nebo také vystupující umělci. A i také lidé, kteří sportují nebo cvičí v posilovně nebo fitness centrech. „Další výraznou výjimkou jsou vnitřní koupaliště, sauny nebo lázeňské a léčebné bazény,“ doplnila seznam výjimek hlavní hygienička Jarmila Rážová (58). A zopakovala, že hygienici budou i nadále kontrolovat dodržování nařízení. „Za nenošení roušek se mohou pokuty vyšplhat až do tří milionů korun,“ uvedla s tím, že do této výše se zatím žádná pokuta nedostala.

Kde nasadit roušku...
● prodejny a obchodní centra
● úřady a pošty
● restaurace (obsluha i hosté mimo konzumaci jídla a pití)
● kadeřnictví, manikúra a pedikúra (zákazníci i pracovníci)
● společné prostory škol (nikoli třídy a jídelny během obědů)
● kostely, divadla a kina
● nemocnice, polikliniky, lékárny nebo domovy pro seniory
● linky veřejné dopravy (i meziměstské a taxislužby)
● vnitřní hromadné akce
● volební místnosti

...a kdy bez zakrytých úst a nosu
● během soudních jednání (vztahuje se na soudce, svědky, znalce a tlumočníky) ● při sportování v tělocvičně a ve fitku
● v bazénu, sauně a lázních
● sportovci během tréninku a při soutěžích
● při konzumaci jídla a pití restauraci či ve vlaku a autobusu (pokud to umožňují přepravní podmínky)
● učitelé během výuky
● snoubenci na svatbách a svatebčané při focení novomanželů
● děti do dvou let ● osoby s fyzickým a psychickým handicapem
● v mateřských školách a dětských skupinách (děti a pedagogičtí pracovníci)
● pacienti v nemocnicích a sociálních službách,
● při promoci a akademických obřadech
● na internátu a v dětských domovech

Senátor a onkolog Jan Žaloudík pro Aha!: Už nejde o ochranu zdraví!
Proti plošnému rozhodnutí nosit roušky se pro Aha! vyjádřil senátor a bývalý ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Jan Žaloudík (66, za ČSSD). Podle něj už nejde o ochranu zdraví, ale novou formu sociální regulace. „Je to asi velmi dobře promyšlené, protože to má obrovské důsledky pro ekonomiku. Pozitivně se na to dá dívat snad jen ekologicky,“ řekl Aha!. Podle něj by bylo logičtější, kdyby se roušky zavedly kvůli ochraně před mikroby nebo bakteriemi. „Ve školách jsou děti ohroženy více třeba spalničkami a nikdo se už nezajímá o další bakteriální nemoci,“ myslí si.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.