Statistiky: Jak s prací v Česku zamával koronavirus? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Statistiky: Jak s prací v Česku zamával koronavirus?

Zaměstnanci, lidé pracující sami na sebe i ti čerstvě propuštění. Jak tvrdě na ně dopadla vládní opatření proti koronaviru? To zkoumá analýza Českého statistického úřadu. Z té ale vyplývá i trocha naděje. Hlavně OSVČ věří, že bude zase líp!

Dopady krize pocítilo 1,8 milionu zaměstnanců a přes půl milionu osob samostatně výdělečně činných. Podnikatelé a OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné) podle analýzy hlásili ještě tvrdší dopady než zaměstnanci.

Optimismus

Zároveň ale byli také více optimističtí. „Mezi pracovníky převažuje pohled, že krize nemusí mít dlouhé trvání. Jen 18 % zaměstnanců a 28 % postižených podnikatelů soudilo, že dopady nelze překonat bez pomoci nějakého podpůrného opatření či vládního programu,“ uvedla Marta Petráňová z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Již se nevrátí

Statistici také zjišťovali postoje lidí, kteří kvůli krizi ztratili práci. Těch ve 2. čtvrtletí letoška bylo celkem 31 tisíc. Ti už pochopitelně byli méně optimističtí. „Pouze 4 % nově propuštěných uváděla, že se můžou vrátit k původnímu zaměstnavateli. 11 % dokonce uvedlo, že jejich zaměstnavatel již ukončil činnost,“ dodala analytička ČSÚ Ilona Mendlová. Sedm procent čerstvě propuštěných se pak nechalo slyšet, že jejich dosavadní obor nebyl perspektivní a plánovali změnu. Práci si pak ve 2. čtvrtletí aktivně hledalo 126 tisíc osob.

A do toho ještě deprese

V době koronavirové nákazy přibylo lidí se středně těžkými depresemi a úzkostí. Na počátku epidemie měla příznaky pětina dospělých, tedy asi třikrát víc než před vyhlášením nouzového stavu. Nejvíc situace dolehla na ženy, mladé lidi a osoby, kterým se propadl příjem. Ukázala to studie výzkumníků Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu.

Menší rodiny, méně optimismu

Vážné existenční ohrožení kvůli vývoji situace cítí především jednočlenné domácnosti. Tříčlenné domácnosti nejčastěji uváděly spíše těžké problémy a v domácnostech o čtyřech a více členech se vypořádávají s nezaměstnaností snáz a vzniklé nesnáze vnímají jako dočasné.

Rána pro hoteliéry. A jak dál?

Návštěvnost ubytovacích zařízení v Česku klesla ve 2. pololetí meziročně téměř o 83 procent. V Praze se počet turistů propadl dokonce o 94 procent a kvůli koronavirovým opatřením se podle ČSÚ také celkově snížil počet nocí, které hosté v ubytovacích zařízeních strávili. Vyhlídky přitom nejsou nijak růžové, hoteliéři prý musí šetřit, kde se dá. Na nákladech i personálu. „Další možností je zavřít a zakonzervovat hotel či penzion a počkat na obnovení poptávky. Očekáváme, že v Praze začne být situace optimističtější kolem Velikonoc 2021,“ sdělila Aha! Radka Telyčková, konzultanka společnosti Pomáháme hoteliérům.

Statistiky a tabulky najdete v tištěné verzi Aha! 12.8.2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.