KORONAVIRUS: Obavy se naplnily! Uzdravení se nakazili znovu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

KORONAVIRUS: Obavy se naplnily! Uzdravení se nakazili znovu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Reuters)

Už je to jisté, opatřené vědeckým štemplem: koronavirem se lze nakazit i opakovaně! Doloženo je hned několik případů pacientů, kteří se už jednou z nemoci Covid-19 vykřesali, aby se pár měsíců nato nakazili koronavirem znovu, obvykle mírně odlišnou mutací koronaviru!

O případech už informovala i Světová zdravotnická organizace (WHO). V dubnu byl muž (33) z Hongkongu, který pracuje jako počítačový specialista ve velké firmě, propuštěn z nemocnice poté, co překonal Covid-19, v polovině srpna měl však po svém návratu ze Španělska znovu pozitivní test během běžného letištního screeningu. Při druhé nákaze nejevil příznaky onemocnění, do té doby neměl žádné zdravotní potíže. V Nizozemsku podle viroložky Marion Koopmansové obdobně dopadl starší člověk s oslabeným imunitním systémem. A nová nákaza po tří měsících od vyléčení, se prokázala také v sousední Belgii u nejmenované ženy v Lovani.

Jiný typ viru

Že se jednalo o reinfekci, tedy opětovnou nákazu jiným kmenem téhož viru, potvrdily u všech tří případů laboratorní analýzy ribonukleové kyseliny (RNA), jako o i to, že se vždy jednalo o nákazu jiným typem koronaviru. „Dobrá zpráva je, že vždy měli jen minimální příznaky,“ uvedl virolog Marka Van Ransta. „V každém případě ale protilátky, které si vytvořili po prvním nakažení, nestačily, aby zabránily druhé infekci mírně odlišnou mutací koronaviru.“

Očkování stále ve hře

Epidemiologům a dalším odborníkům neustále přidělává starosti chování viru, protože není jasné, jak dlouho protilátky v lidském těle po nákaze zůstanou a čemu jsou schopny odolávat. Nové případy kažodpádně ukazují, že ani zisk kolektivní imunity (= promoření populace) nemusí zabránit šíření nemoci. A to zároveň nepopírá smysl očkování. „Imunita získaná po naočkování vakcínou může být zcela jiná než ta, kterou člověk získal, když se nakazil přirozeně,“ uvedli vědci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.