Dárek od Maláčové a Babiše seniorům: »Rouškovné« na Vánoce 6 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Dárek od Maláčové a Babiše seniorům: »Rouškovné« na Vánoce 6 tisíc!

Vláda hodlá seniorům přilepšit.
Vláda hodlá seniorům přilepšit. (Foto Aha! – Robert Klejch, Tonda Tran, Daniel Černovský)

Normálně se ti dva moc nemusí, teď se ale ministryně práce Jana Maláčová (39, ČSSD) s premiérem Andrejem Babišem (65, ANO) vzácně shodují. Oba už dnes chtějí vyřešit, jak dostat k důchodcům mimořádný šestitisícový příspěvek k penzím.

Svému speciálnímu šestitisícovému přídavku říká Maláčová »rouškovné«, Babiš zase navrhuje příspěvek jako odměnu za stres, který senioři během epidemie koronaviru museli zažívat. Podle obou by bylo nejlepší, kdyby seniorům dorazil na účty ještě před letošními Vánocemi.

Fiala by dal milion každému
Dnes to má řešit koalice. „Jednorázový příspěvek 6 tisíc korun je 18 miliard korun a koaličně dohodnut nebyl,“ odpověděla včera ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO) na dotaz Aha!, jaké budou dopady na rozpočet. Právě ty totiž zajímají ekonomy a také opozici. Schodek rozpočtu má totiž letos být rekordních 500 miliard korun a bez penzijní reformy je prý přídavek další ranou pro náš důchodový systém. „Na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny navrhneme jednorázový příspěvek 1 milion korun pro každého občana. Vzhledem k tomu, že populisté a socialisté zjevně vynalezli nekonečný rozpočet, neměl by to být problém a jistě nás podpoří,“ napsal k tomu na svůj Twitter šéf ODS Petr Fiala (55, ANO).

Havlíček chce srovnat účty
Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (51, za ANO) to ale rozpočet ustojí. Každý segment ekonomiky prý dostal nějakou vládní podporu, je tak správné podpořit i seniory. „Tato skupina byla odizolovaná, nám se zdá odizolovaná, nám se zdá férové srovnat účty,“ řekl včera v ČT Havlíček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.