Vláda: Důchodcům 5000 Kč a nižší daně! Ekonomové: Uplácení voličů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vláda: Důchodcům 5000 Kč a nižší daně! Ekonomové: Uplácení voličů

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Reprofoto ČT, profimedia, istock.com)

Štědře přilepšit důchodcům i zaměstnancům! Tak se nakonec rozhodla vládní koalice a vehementně odmítá, že by si tím kupovala voliče. K důchodu tak třem milionům lidí přistane před Vánocemi 5 tisíc korun a mzdy se po zrušení té superhrubé budou danit 15 procenty.

Tři miliony lidí dostanou v prosinci ke svým starobním, invalidním i vdovským důchodům jednorázový »nášup« 5 tisíc korun. Je to tedy kompromis mezi přáním ČSSD, aby tento příspěvek byl 6 tisíc a názorem ministryně financí Aleny Schillerové (56, za ANO), že si můžeme dovolit dát jen 4 tisíce korun. Pětitisícový příspěvek bude přitom náležet nejen seniorům, kteří mají beztak ze zákona nárok na valorizaci penzí o průměrných 848 korun měsíčně. Už to bude představovat zásah do státního rozpočtu 32,5 miliardy. Jednorázový příspěvek všem pak zatíží erární kasu o dalších 15 miliard.

Můžeme si to dovolit?

Podle premiéra Andreje Babiše (65, ANO) si to však můžeme dovolit, protože jsme čtvrtá nejméně zadlužená země v EU. „Kde na to vezmeme? Tento a příští rok se musíme zadlužit jako všichni v Evropě, ale budeme stále mezi nejlepšími. A až se vše vrátí k normálu, budeme zadlužení snižovat,“ slíbil. Podle něj si musíme uvědomit, že senioři platí drahé nájmy a třeba také u zubařů. „Životní náklady seniorů stoupají a poprvé je jejich spotřební koš dražší než ten běžný,“ zdůvodnil rozhodnutí vlády. Podle něj je z hlediska zatížení rozpočtu výhodnější dát jednorázový příspěvek, než navyšovat penze. Babiš už dříve záměr zdůvodnil tím, že senioři měli v době epidemie stres. „Není to žádná korupce, žádný úplatek, nemá to nic společného s volbami,“ rozohnil se včera.

Lidem zbude víc z hrubé mzdy

Pro čtyři miliony Čechů je podstatné, že se koalice dohodla na patnáctiprocentním zdanění mezd, i když původní záměr byl 19 procent. Po zrušení superhrubé mzdy to bude znamenat, že jim zbude víc peněz. Tak například z 36 tisíc hrubého to podle premiéra bude 1800 korun. Kdo však bere astronomický plat, tak z částky nad 139 349 korun zaplatí daň 23 procent. „Uvažovalo se i o třetí dani mezi 15 a 23 procenty, ale udělali jsme si detailní kalkulace a nevyplatilo by se ji zavádět,“ uvedl vicepremiér Jan Hamáček (41, ČSSD).

Podle ministryně financí Schillerové se zruší „nesmyslný výpočet daně z příjmů ze superhrubé mzdy“ od 1. ledna 2021 „Oproti stávajícímu zdanění ve výši 20,1 % je to snížení daně o čtvrtinu. Polepší si 4 miliony zaměstnanců. Výrazně,“ uvedla. Jak zrušení superhrubé mzdy, tak i příspěvek důchodcům však bude vyžadovat, aby pro něj vláda získala podporu v Parlamentu.

Ekonomové o »nášupu« k penzím: Průhledné podplácení voličů!

Markéta Šichtařová, NextFinance

„Je to naprosto přímočaré, průhledné podplácení důchodců, kupování si volebních hlasů. Důchodci byli jistě ve stresu, když měli svou vlastní otvírací dobu v obchodech, která se navíc ještě posouvala, aby držela vystrašené důchodce ve střehu. Asi každý by důchodcům přál větší důchody. Ale problém je, že důchodový systém je už teď v deficitu a důchodcům na rozdíl od jiných lidí nepřestaly chodit penze. Tak jako třeba OSVČ přestaly chodit tržby. Nebo někdo slyšel o tom, že důchodový systém během karantény zkolaboval jako turistický ruch? Prostě kde nic není, tam ani smrt nebere. A v našem důchodovém systému peníze navíc nejsou. Pokud je vláda penzistům dá, pak jim dá peníze, které buď sebere někomu jinému (kdo taky během koronakrize trpěl), nebo je sebere budoucnosti.“

Lukáš Kovanda, Trinity Bank

„Spíše než o stres důchodců jde u pětitisícového příspěvku o jejich voličskou přízeň. Mnozí důchodci opravdu mají pocit, že vláda na jaře »rozdávala až příliš«, a začínají se bát, že na ně nezbude, ba že se zhorší jejich životní úroveň. ANO a ČSSD nechtějí riskovat, že si důchodce rozezlí. Proto si jejich přízeň pojišťují, případně koupit zpět. Za peníze poplatníka – státní kasu má jednorázový příspěvek přijít na zhruba 15 miliard korun. Zatíží přitom ještě letošní rozpočet, těžce poznamenaný koronavirem. Teprve reforma penzí zajistí, že důchodci budou mít více peněz, aniž by se stát dále zadlužoval.“

Tabulku se mzdami najdete v tištěné verzi Aha! 29.8.2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.