Schillerová řešila rušení superhrubé mzdy: A chce přilepšit důchodcům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Schillerová řešila rušení superhrubé mzdy: A chce přilepšit důchodcům

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) (Blesk:Daniel Cernovsky)

Kdo bere 30 tisíc hrubého, měl by si polepšit zhruba o 1500 korun. Zajistit mu to má nové zdanění příjmů. O zrušení superhrubé mzdy není pochyb, vládní koalice se jen dohaduje na podmínkách.

„Zaměstnanci s nižšími příjmy by měli mít příjem zdaněn 15 procenty,“ potvrdila šéfka státní kasy Alena Schillerová (56, za ANO) po včerejším jednání s šéfem koaliční ČSSD Janem Hamáčkem (41). Ti s nadstandardními výplatami ale budou muset odvést vyšší daně. Kolik to bude, o tom hodlají lídři ANO a ČSSD ještě jednat. Podle Schillerové se do debaty zapojí i premiér Andrej Babiš (65, ANO). Nyní se daň vypočítává ze superhrubé mzdy a dělá fakticky 20,1 procenta. Vysokopříjmové skupiny platí ještě solidární přirážku, o jejímž zrušení se bude ještě jednat. Superhrubou mzdu chtějí politici zrušit k 1. lednu příštího roku. Přilepšit by si mohli i senioři. Vláda jim podle Schillerové chce přilepšit jednorázovou platbou. Mělo by se jednat o více než tisíc korun, ale o tom bude kabinet ještě jednat a prý by se mohlo jednat o »dárek« k Vánocům.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.