Cigarety budou zdražovat každý rok! Dokdy a o kolik? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Cigarety budou zdražovat každý rok! Dokdy a o kolik?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia)

Kuřáci si za svou neřest opět připlatí. Šéfka státní kasy Alena Schillerová (56, za ANO) totiž připravila nový daňový balíček, ve kterém se počítá, že v letech 2021 až 2023 vzroste spotřební daň u tabáku a cigaret zhruba o pět procent ročně. Jedno skokové zdražení už ale letos proběhlo. O kolik se tedy ještě cena zvýší?

Nejvyšší zdražení cigaret v historii Česka nastalo na jaře letošního roku, kdy se od 1. března zvedla cena krabičky cigaret až o 15 korun. To se spotřební daň zvýšila o 10 %, nyní vláda schválila navýšení o pět procent. Díky tomu by měl v příštích třech letech stát vybrat navíc 2 miliardy korun. Podle šéfekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy ale každoroční zvyšování daní není optimální cestou, kterou by se stát měl nyní vydávat. „S ohledem k situaci v ekonomice bych si spíš dal pauzu od zvyšování daní, protože vyšší daň cigaret může utlumit utrácení lidí,“ uvedl pro Aha!.

Vyberou méně?
Zdražení krabičky cigaret by mělo být v řádu korun, což potvrzuje mluvčí Imperial Tobacco Markéta Chýlková. „Bude to znamenat zvýšení cen krabičky o 3 až 4 koruny každý rok, v závislosti na druhu cigaret,“ vysvětlila s tím, že u čím dál více populárního zahřívaného tabáku by měl být růst asi o korunu ročně. Ekonom BH Securities Štěpán Křeček zase upozorňuje na fakt, že stát nakonec nemusí vybrat tolik, kolik si od zdražení slibuje. „Když cigarety významně cenově zdraží, tak k nám můžou přestat jezdit Němci, kteří tu nakupují levnější cigarety. Tím může dojít ke snížení prodeje cigaret a menšímu výběru daně,“ řekl Aha!

Rozkvět černého trhu
Podle Kovandy se zvyšováním spotřební daně musí stát počítat, že zároveň dojde k růstu černého trhu. „Hrozí opětovné bujení černého trhu, tzn. pašování cigaret a tabákových výrobků, takže kriminální činnost s tím spojená, bude intenzivnější,“ vysvětlil. Jeho slova potvrzuje také ekonom Křeček. „Bude docházet k obcházení výběru této daně a dojde k zásobování cigaretami z Ukrajiny, jak tomu bylo například v 90. letech,“ myslí si expert.

Stravenkový paušál bude
Kromě zdražení cigaret, tedy navýšení spotřební daně z tabáku, ministři také rozhodovali o zavedení stravenkového paušálu. Tzn. že by zaměstnanci už příští rok mohli jako alternativu ke stravenkám a podnikovému stravování dostávat peníze. Mělo by jít o levnější variantu využitelnou pro malé firmy nebo živnostníky s jedním nebo dvěma zaměstnanci. S touto změnou ale ještě musí souhlasit Parlament, kam návrh poputuje. Obce také mají získat nově možnost samy si stanovit místní koeficient u daně z nemovitých věcí jen pro jednotlivé části obce. A na programu bylo i jmenování nové hlavní hygieničky, kterou se stala Jarmila Rážová (58), která od března zaskakovala za vládou odvolanou Evu Gottvaldovou, která prý post nezvládala.

Plošné zvyšování daní?
To, že dochází k postupnému zvyšování spotřební daně, je podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy jenom zahřívacím kolem. „Myslím si, že je to krok, který předznamenává, co se bude dít v příštích letech, kdy bude docházet k plošnějšímu zvyšování daní, než je toto,“ prozradil Aha! Kovanda. Vláda totiž podle něho bude muset zalátat onen obrovský 500miliardový dluh, který vznikl ve veřejných financích v souvislosti s koronavirem. Dá se tedy očekávat, že by v příštích letech mohlo dojít k razantnímu zvýšení daně z nemovitosti.

Přečtěte si
havran2
23. 6. 2020 • 08:28

Ať to zdraží najednou,1000 kč za krabičku !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.