Schillerová: Vyšší daň u tabáku a hazardu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Schillerová: Vyšší daň u tabáku a hazardu!

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)  (Blesk:Daniel Cernovsky)

Češi si mají za své neřesti v příštím roce opět připlatit. Počítá s tím ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO), která chce navrhnout vyšší daň u tabáku a hazardu.

Mají se tím kompenzovat výpadky příjmů po zrušení superhrubé mzdy, čemž se koncem srpna dohodla vládní koalice ANO a ČSSD. Od ledna by tak měla být zavedena nová 15 procentní daň z příjmu, přičemž současných 23 procent by zůstalo jenom pro lidi nad 139 000 korun. Lidé by díky tomu měli brát o něco vyšší mzdy, ale státní kasa přijde zhruba o 74 miliard korun. „Zvažuji, že do balíčku navrhnu zvýšení zdanění zahřívaného tabáku. To je dnes zhruba na polovině hodnoty zdanění cigaret. Uvažujeme, že to zvedneme zhruba na 75 procent hodnoty cigaret,“ řekla Právu Schillerová s tím, že vyšší zdanění se má týkat i hazardu. Do pokladny státního rozpočtu má díky tomu přitéci kolem třech až čtyřech miliard korun navíc. Přitom už daňový balíček z loňska počítá s tříletým zvyšováním spotřební daně až do roku 2023 u tabáku a cigaret. Jenom letos se cena krabičky zvedla až o 13 korun. Vyšší daň u tvrdého alkoholu se podle ministryně ale zatím nepřipravuje.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.