Ministr Vojtěch: 7 měsíců s rouškou. Velký koronavirový manuál pro školy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Ministr Vojtěch: 7 měsíců s rouškou. Velký koronavirový manuál pro školy

Tisková konference po jednání vlády: Adam Vojtěch a Marie Benešová (oba za ANO; 17. 8. 2020)
Tisková konference po jednání vlády: Adam Vojtěch a Marie Benešová (oba za ANO; 17. 8. 2020) (Úřad vlády ČR)

Ředitelé škol dostali do rukou manuál, jak mají postupovat, když se v září ve třídách vyskytne Covid-19. Kvůli tomu ale nebude třeba zavírat celou školu. Na to by došlo v případě, že se nákaza v daném místě vymkne kontrole.

Informace, doporučení i nařízení. To obsahuje patnáctistránkový manuál, který dva týdny před zahájením vyučování poslalo ministerstvo školství ředitelům. S čím mohou učitelé i žáci počítat? Roušky budou povinné všude mimo třídy a při pojídání oběda v jídelně a pedagogický sbor má dbát na to, aby se školáci zbytečně neseskupovali a dezinfikovali si ruce. Učitelé však nebudou muset zjišťovat, zda žáci nepřicházejí s nákazou. A ani nákaza ve škole nemá být důvodem k jejímu uzavření.

Kdy zůstanou doma?

„Pokud se ve škole objeví pozitivní dítě nebo zaměstnanec školy, tak provede krajská hygienická stanice standardní epidemiologické šetření,“ řekla včera hlavní hygienička Jarmila Rážová. Hygienici posoudí, pro kolik lidí může nakažený představovat riziko a pak rozhodnou, jestli do karantény půjdou další žáci, případně celá třída. K uzavření celých škol by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (33, za ANO) mohlo dojít v případě, že se daná lokalita zbarví na epidemiologické mapě do červena. Podle manuálu pak mají školy povinně najet na dálkový způsob výuky v případě, když v jedné třídě chybí více než polovina žáků.

Ministr Plaga: Učitelé budou mírnější

Učitelé nebudou muset s žáky doprobrat všechno učivo, které v uplynulém školním roce kvůli mimořádné situaci nestihli. Podle ministra školství Roberta Plagy (42, ANO) se mají spíš zaměřit na základní látku a předměty, jako jsou jazyky či matematika. Pedagogové by také podle ministra neměli začátek roku hned zahájit známkováním.

Manuál: Jak na školáky

Podezření na nákazu Škola nebude mít povinnost zjišťovat u žáků příznaky nemoci. Pokud si jich ale učitel všimne, má ihned kontaktovat rodiče, aby si žáka okamžitě vyzvedli. Do jejich příchodu by měl být školák v izolaci v samostatné místnosti. Rodiče pak informují dětského lékaře, který rozhodne, jak dál. Školní obědy Jídelny mají ideálně podávat obědy po delší dobu, aby se v nich nescházelo najednou příliš mnoho lidí. Bude zapovězen tzv. samoobslužný bufet, tedy odebírání nápojů, polévek či salátů. Cizí strávníci pak mají na obědy chodit ve vyčleněný samostatný čas nebo oddělený prostor a po ukončení stravování musí být stoly a židle očištěny a dezinfikovány. Družiny Školy mají zvážit organizaci školních družin tak, aby „oddělení, popřípadě skupina, byla tvořena žáky jedné třídy, popřípadě několika předem daných tříd“.

Jak to vidí experti?

Předákovi školských odborů Františku Dobšíkovi v manuálu chybí větší zmínka o ochraně zdraví učitelů, zejména těch v rizikových skupinách. Tedy lidí v seniorním věku nebo se sníženou imunitou. „Tady je jen zmínka, že takový člověk má nosit roušku. No, to mi tedy přijde trochu nedostatečné,“ míní. Šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý si zase myslí, že až praxe ukáže, jak jsou školy připraveny. Kvituje ale, že roušky nebudou ve třídách povinné. „Při výuce ve třídách děti sedí v lavicích, tak nevidím žádné velké riziko,“ uvedl.

Sedm měsíců s rouškou?

Od 1. září si Češi zase budou muset nasadit povinně roušky ve veřejné dopravě, obchodech a na úřadech. Ministr zdravotnictví Vojtěch na ČT také nastínil, jak dlouho si budeme muset dýchací cesty zakrývat. „Předpokládám, že je skutečně budeme nosit do konce chřipkové sezony, která se většinou pohybuje do konce března. To je ten předpoklad dokdy bychom roušky měli nosit, pokud se nic zásadního nezmění,“ řekl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.