Opatření proti koronaviru v Česku: Kde roušku musíte mít, a kde nutná není! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Opatření proti koronaviru v Česku: Kde roušku musíte mít, a kde nutná není!

 (Archiv Blesku)

Česko opět začínají sužovat omezení spojená s opětovným propuknutím pandemie koronaviru. Zatímco plošně v celé zemi platí omezení při pořádání velkých akcí, např. v Moravskoslezském kraji musíte nosit roušku ve všech vnitřních prostorech. Aha! vám přináší srozumitelný přehled všech nařízení.

Celá republika
V celém Česku aktuálně platí povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách při uzavřených akcích nad sto lidí (při klasické návštěvě hostince či baru tedy tato povinnost neplatí). Dále jsou omezeny návštěvy v nemocnicích na maximálně dvě osoby v jeden moment. Povolené jsou hromadné akce s maximálně 2500 lidmi, kteří musejí být rozděleni do pěti sektorů. Zároveň platí omezení pořádání venkovních akcí, v jednom sektoru může být maximálně 1000 lidí a počet sektorů je omezen na pět.

ZDE PLATÍ MIMOŘÁDNÁ OPATŘENÍ
Zlínský kraj
Mimořádná opatření platí v obci Vlčnov. Lidé tam musejí nosit roušky v hromadné dopravě, ve všech vnitřních prostorech s výjimkou restaurací, dále také na hromadných akcích ve venkovních prostorách, kde nelze dodržovat rozestup 1,5 metru. Ve zbytku kraje platí pouze plošná opatření určená pro celé Česko.

Vysočina
Mimořádná opatření v kraji platí pro všechny obce s výjimkou Jihlavy, Telče a k nim přidruženým obcím. Zakrytí úst a nosu je povinné ve všech zdravotnických zařízeních a ve všech provozovnách poskytovatelů sociálních služeb, jako jsou dětské domovy či domovy seniorů.

Jihočeský kraj
Na území celého kraje platí povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách zdravotnických zařízení, včetně lékáren, a ve všech vnitřních prostorách zařízení sociálních služeb. Zakrytí úst a nosu je pak povinné i ve vnitřních prostorách úřadů a platí i pro zaměstnance. V Prachaticích pak platí stejná povinnost ve všech vnitřních prostorech včetně prostředků hromadné dopravy a taxíků.

Praha
Na území hlavního města bylo ke včerejšímu ránu 826 aktuálně nakažených. V Praze platí povinnost nosit roušku v metru a při pobytu či pohybu ve všech zdravotnických zařízeních včetně lékáren.

Ústecký kraj
V kraji se nakazilo od začátku pandemie 669 lidí. Povinnost zakrývat si ústa a nos platí v Ústeckém kraji ve všech zdravotnických zařízeních. Roušky jsou pak nezbytné i v zařízeních sociálních služeb, a to jak pro klienty, tak pro zaměstnance.

Liberecký kraj
V kraji je podle dat ze včerejšího rána aktuálně 153 nakažených lidí. Platí plošné nařízení nosit roušky při návštěvách zdravotnických zařízení. Dále se bez nich neobejdete ani při nákupech v lékárně nebo při pohybu v zařízeních sociálních služeb, povinnost platí i pro pracovníky terénních služeb. V Jablonci nad Nisou je kvůli nákaze už týden zavřený plavecký bazén.

Moravskoslezský kraj
Vůbec nejhorší situace je stále v Moravskoslezském kraji, kde se od začátku epidemie nakazilo 4430 lidí. Plošně pro celý kraj platí zákaz návštěv v sociálních zařízeních a nemocnicích bez negativního testu na koronavirus, venkovní akce se mohou konat do maximálního množství 500 lidí rozdělených do pěti sektorů. Omezený je i provoz koupališť a dalších sportovišť spočívající v dodržování dvoumetrových rozestupů. Povinnost nosit roušky pak platí ve všech vnitřních prostorech, hromadné dopravě i v taxíku a to s výjimkou Bruntálu, Krnova a Rýmařova, kde jsou povinné pouze ve zdravotnických zařízeních. Restaurace a hostince musí být mezi 00:00 do 6:00 uzavřeny v celém kraji, opět s výjimkou tří výše zmíněných obcí.

ZDE PLATÍ CELOREPUBLIKOVÁ OPATŘENÍ
Středočeský kraj
Situace ve Středočeském kraji je v posledních dnech klidná, ačkoliv se tu od začátku epidemie nakazilo již 1682 lidí. Nejhorší situace je v okrese Nymburk, kde je za poslední týden přes 28 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Karlovarský kraj
V Karlovarském kraji se od začátku epidemie nakazilo 484 lidí. V Karlových Varech je aktuálně nakaženo 4,84 lidí na 100 tisíc obyvatel, ostatní okresy jsou na tom ještě lépe.

Olomoucký kraj
V Olomouckém kraji se od začátku epidemie nakazilo celkem 1020 osob. Momentálně nejhorší situace je v Prostějově, kde je přes deset nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Pardubický kraj
V Pardubickém kraji se nakazilo od začátku epidemie 416 lidí, nejhorší situace je aktuálně ve Svitavách, kde je za posledních sedm dní přes dvacet nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Jihomoravský kraj
V Jihomoravském kraji se nakazilo od začátku epidemie 943 lidí. Aktuálně nejhorší situace je v Břeclavi, kde hygienici za poslední týden evidují 12,9 osoby na 100 tisíc lidí.

Královéhradecký kraj
Královéhradecký kraj je nejméně zasažený z celého Česka, od začátku epidemie se tam nakazilo 292 lidí. Nejhorší situace je aktuálně v Rychnově nad Kněžnou, kde hygienici evidují za poslední týden deset nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Plzeňský kraj
V Plzeňském kraji onemocnělo od začátku epidemie 730 lidí. Aktuálně nejhorší situace je v Klatovech, kde hygienici za poslední týden evidují téměř sedm nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Na testy podle kapacity
Ministerstvo zdravotnictví plánuje posílit kapacitu odběrových míst vytvořením páteřní sítě by nově laboratoří v krajích. „Laboratoře páteřní měly být schopny provést 15 000 testů denně,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO).

O seniory se postarají vojáci
Testy v jednom z podniků v libereckém kraji prokázaly nákazu u 34 případů, jde především o zahraniční dělníky. „Žádná nová opatření ale v kraji v souvislosti s nákazou zavádět nebudeme,“ řekl hejtman libereckého kraje Martin Půta.

Virus se šíří z nočních kubů
Jsou mladí, chtějí se bavit a nemají z Covid-19 strach. Španělsko čelí druhé vlně epidemie. A tamní vědci zjistili, že jedním z nejsilnějších zdrojů nákazy jsou noční kluby. Ne náhodou se vám dost možná vybavil pražský podnik Techtle Mechtle... Na jaře byla většina nakažených starší čtyřiceti let, teď se ale ve Španělsku situace změnila. Nyní je většině nově pozitivních mezi 15 a 29 lety a spojuje je právě to, že navštívili bary či noční kluby. „Mají často mírné, nebo žádné příznaky,“ konstatuje studie španělského Zdravotního institutu Carlose III. Proto mohou být nebezpeční pro své blízké, kteří patří do rizikových skupin, jako jsou starší či chronicky nemocní lidé.

Z Prahy na tábor
Zkušenost s ohniskem nákazy v nočním klubu má i Praha. V podniku Techtle Mechtle dokázala zřejmě jediná nakažená dívka během večera roznést koronavirus mezi 90 návštěvníků, mezi nimiž bylo i několik sportovců. Ti pak nakazili své blízké a virus »z klubu « tak dostalo už přes 160 lidí. Včera navíc hygienici potvrdili, že jedna z účastnic večírku zanesla nákazu i na dětský tábor v jižních Čechách, kde byla jako vedoucí. Podle hygieniků je v nočníh klubech problém ve sdílení nápojů a těsném kontaktu návštěvníků, který se s rostoucím množstvím alkoholu v krvi stává často ještě intenzivnější.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.