Většina ohnisek nákazy na mapě zhasla: Zelená je jen Praha a... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Většina ohnisek nákazy na mapě zhasla: Zelená je jen Praha a...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (koláž Blesk.cz)

Zatímco předminulý týden hygieniky zlobilo devět okresů, za posledních sedm dní na epidemiologické mapě varovně zeleně blikaly už jen dva. Situace v Praze, a hlavně na Frýdecko-Místecku se nelepší.

Je to dobrá zpráva. Z devíti zeleně svítících okresů – značících možnost šíření koronaviru – jich v uplynulém týdnu na epidemiologické mapě sedm zhaslo. Teď je zelená jen Praha a Frýdecko-Místecko. Proč? Zatímco v celé zemi bylo pozitivně testovaných 13 případů na 100 tisíc obyvatel, v hlavním městě to bylo minulý týden 25. A ve Frýdku-Místku dokonce 83 pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel. „Dochází zde k zásahu do zranitelných skupin obyvatel bez nárůstu počtu hospitalizovaných vyžadujících intenzivní péči.

Epidemiologická situace je pod kontrolou, nejedná se o plošné šíření regionálního rozsahu,“ popsala situaci hlavní hygienička Jarmila Rážová (58). Zbytek republiky je na mapě bílý, tedy s nulovým rizikem. Zelená barva sice znamená teprve 1. stupeň pohotovosti, ten už však hygienikům umožňuje rozhodnout o vhodných opatřeních pro obyvatele zasažených okresů. V Praze by se tak roušková povinnost mohla rozšířit z metra i na ostatní povrchovou dopravu, případně další prostory. Tuto možnost už dříve Rážová připouštěla od září.

Vlčnov ústenky sundává

Od dnešní půlnoci lidé ve Vlčnově na Uherskohradišťsku už nemusí nosit roušky. Hygienici včera zrušili mimořádné opatření, které platilo od 18. července. Důvodem je, že nakažených novým typem koronaviru v obci s asi 3000 obyvatel nepřibývá.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.