Zdravotní ústav varuje! Nejen Covid-19 je hrozba | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zdravotní ústav varuje! Nejen Covid-19 je hrozba

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Celý svět se bojí koronaviru, ale na cestách do zahraničí číhají další infekční hrozby! V Řecku a Rumunsku se objevila západonilská horečka, při koupání v Baltu na vás může zaútočit nebezpečná bakterie vibria.

Přestože lidé řeší především pandemii koronaviru, ostatní nakažlivé nemoci nikam nezmizely. A představují hrozbu. V oblíbených dovolenkových cílech Čechů, v Řecku a v Rumunsku, se podle odborníků ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) objevily případy západonilské horečky.

Herec ochrnul

Nebezpečnou chorobu, kterou přenášejí komáři, prodělal v roce 2007 i herec Pavel Nový (71). Přivedla ho do kómatu, a dokonce dočasně ochrnul! Riziko hrozí i při cestách na sever Evropy. V Baltském moři se našly tzv. necholerové vibrie, bakterie, které mohou při koupání proniknout do drobných ranek nebo je plavec spolkne. Vyvolávají horečku, průjmy a v nejhorším případě i otravu krve.

Riskantní exotika

V exotičtějších destinacích pak hrozí nákaza skutečnou cholerou. „Většina nových případů je hlášena z Jemenu a Etiopie a také Malajsie,“ uvádějí epidemiologové SZÚ. Epidemie cholery momentálně sužuje i africké státy Kamerun a Keňu. A v Kongu se stále šíří ebola...

Nové nebezpečí od prasat?

Němečtí lékaři zaznamenali u malého chlapce nákazu novým typem chřipky. Hoch onemocněl dva dny po návštěvě prasečí farmy. „Výskyt viru přeneseného z prasete na člověka není neočekávaný, vždy však vyžaduje další šetření vzhledem k pandemickému potenciálu viru,“ vysvětlují odborníci SZÚ.

Víte, že...

...pokud se vrátíte z Řecka, měli byste kvůli riziku onemocnění západonilskou horečkou počkat nejméně 28 dní, než půjdete darovat krev?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.