Nebezpečná bakterie pneumokoka: Ohrožuje hlavně děti a seniory | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nebezpečná bakterie pneumokoka: Ohrožuje hlavně děti a seniory

 (Shutterstock)

S podzimem začíná sezona respiračních nemocí. Závažné následky mívají onemocnění způsobená pneumokoky, jakými jsou pneumonie – zápal plic, či pneumokoková meningitida – zánět mozkových blan. Velké riziko představují pro osoby se sníženou imunitou, mezi které patří děti, ale i lidé starší 65 let. Nakazit se jí můžete prakticky kdekoliv, protože stačí jen jedno jediné kýchnutí!

Pneumokoková infekce se v začátku může jevit jako chřipka či jiné virové onemocnění, proto má spousta lidí tendenci ji podceňovat. Její nebezpečí spočívá i v tom, že nákaza se nejčastěji šíří vzdušnou cestou – kapénkami.

OHROŽENÍ ŽIVOTA

Rizika jsou skutečně vážná. V případě těžšího průběhu pneumokokové nákazy, kdy se bakterie začnou šířit po celém těle, může dojít k trvalým následkům, ba dokonce i k úmrtí pacienta.

PŘI SLABŠÍ IMUNITĚ

Tělo každého z nás je ale jinak odolné a má jinou schopnost se bránit. Nejohroženější skupinou jsou v tomto případě právě osoby se slabší imunitou, do které patří zejména starší osoby nad šedesát let a malé děti do pěti let věku. U nich způsobuje pneumokoková infekce nejčastěji záněty středního ucha nebo mozkových blan. Pneumokoky jsou bohužel všudypřítomné a v dětském kolektivu zcela běžné, zabránit tedy styku dětí s bakterií je téměř nemožné.

VČASNÁ PREVENCE

Proti této nemoci lze bojovat prevencí. Tou nejúčinnější je jednoznačně očkování, ochrana, která je v Čechách i před jinými nebezpečnými onemocněnými na vysoké úrovni. Obecně se očkování soustředí především na mladší generace. V dnešní době je ale možné podstoupit očkování i v pokročilém věku. Lidé nad 65 let jsou totiž nejvíce ohroženou dospělou skupinou – funkčnost imunitního systému klesá a možnost nákazy pneumokokem je více pravděpodobná, ale také více nebezpečná a může být až smrtelná.

DLOUHODOBÁ OCHRANA

Pro očkování není stanovené žádné ideální období. Stačí se o něm poradit se svým praktickým lékařem. Pokud nemá vakcínu k dispozici ve své ordinaci, může ji objednat a aplikuje vám ji při vaší příští návštěvě. Vakcína vás plně ochrání dlouhodobě a nemusíte řešit žádné přeočkování.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.