Nejlepší ochrana před nachlazením? Teplé oblečení nestačí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejlepší ochrana před nachlazením? Teplé oblečení nestačí

 (Shutterstock)

Nachlazení si můžete přinést i z krátké procházky, ale rýmu vám může „nadělit“ i nezodpovědný kolega. V každém případě platí, že teplé oblečení vás před ní neochrání. Jaká je tedy nejlepší prevence proti rýmě?     

Viry snáze napadnou člověka, který je vyčerpaný např. přemírou práce nebo nedostatkem spánku. Infekce se v případě rýmy přenáší vzduchem – kapénkami, ale i přímým kontaktem – rukama, líbáním i znečištěnými předměty (kapesníky, ručníky). Je tedy rozumné nepobývat ve společnosti nemocných. Když už onemocní někdo v rodině, pak důkladně větrat, dbát na hygienu, mýt si ruce, používat jiný ručník pro nemocného a jiný pro ostatní členy rodiny.

A pokud jde o zmíněné teplé oblečení, nemusí vás před nachlazením spolehlivě ochránit, ba naopak, může udělat i medvědí službu. Když to s ním přeženete, zpotíte se a prochladnete.

NELÉČENÁ TÝDEN…

Pokud také tvrdíte, že neléčená rýma trvá týden a léčená sedm dní a tiše trpíte s ucpaným nosem, děláte chybu. Rýmu je třeba léčit, abyste předešli komplikacím. Vhodné jsou zejména léky způsobující splasknutí sliznic. A pokud rýma neustupuje nebo se příznaky zhoršují, navštivte lékaře.

Silná imunita

Nejlepší ochranou je samozřejmě silná imunita a na té je nutné pracovat dlouhodobě: zejména dbát na správnou životosprávu, jejíž součástí je pestrá strava, dostatek zeleniny a ovoce (nejlépe v syrovém stavu). Skvělou podporou pro obranyschopnost organismu je pobyt a zejména pohyb na čerstvém vzduchu, prospěšné je otužování všeho druhu a saunování. Všeho samozřejmě s mírou – při každé aktivitě je potřeba vnímat signály svého těla a nepřehánět to.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.