Slovinsko nám vystavilo stopku: ČEŠI DO KARANTÉNY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Slovinsko nám vystavilo stopku: ČEŠI DO KARANTÉNY!

Cesta do oblíbeného Chorvatska musí být rychlá.
Cesta do oblíbeného Chorvatska musí být rychlá. (Foto ara)

Důvěra evropských států, že Česko zvládá epidemii koronaviru, má další trhlinu. O to citelnější, že stopku Čechům vystavilo Slovinsko. Tedy jednak cílová destinace, ale hlavně tranzitní země do oblíbeného Chorvatska. Jak to ovlivní cestu k moři?

Slovinsko zavedlo omezení pro Čechy už na počátku července, ale o pár dní později opatření zmírnilo jen na Moravskoslezský kraj a od 17. července byly cesty bez jakéhokoliv omezení. To ale už neplatí. S okamžitou platností od čtvrtka musí přijíždějící Češi do povinné 14denní karantény. Výjimku mají ti, kteří už měli zařízené ubytování.

„Osoby mající rezervaci ubytování ve Slovinsku potvrzenou nejpozději do 6. 8. 2020 mohou vstoupit do země bez následné karantény, pokud společně s rezervací předloží při vstupu i potvrzení o negativním testování na Covid-19,“ stojí ve zprávě naší ambasády v Lublani. Další výjimkou jsou pak lidé přijíždějící kvůli práci a pracovníci mezinárodní dopravy, kteří do karantény nemusí. Slovinské úřady tolerují také příjezd z urgentních osobních a rodinných důvodů, tito lidé ale musejí předložit negativní test a zemi opustit do 24 hodin. S negativním testem smějí přijet i příslušníci záchranných složek a pacienti na lékařský zákrok. Pro turisty směřující do Chorvatska je důležité, že tranzit je možný bez těchto omezení. Stihnout ho však musí do 12 hodin cesty. Tato lhůta platí i pro projíždějící kamiony v mezinárodní přepravě.

Papež: Nezvládají to
Ve Slovinsku je teď několik set Čechů. Cestovky je vozí hlavně za cykloturistikou a do hor. Další stovky těch, kteří se sem chystali, si to podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří ČR rozmyslí. Za tvrdá opatření si podle něj můžeme sami. Měli bychom prý uvádět pouze počet nakažených koronavirem, kteří se léčí v nemocnici. „Ministerstvo zdravotnictví nezvládlo situaci v Karviné a nezvládá komunikaci o těch věcech, které se u nás dějí, ani s vlastním obyvatelstvem, natož se zahraničím,“ tvrdí. Kvůli tomu prý můžeme čekat restrikce i od dalších zemí.

Kratší izolace?
Karanténa v Česku by se mohla zkrátit! Včera to oznámila hlavní hygienička Jarmila Rážová v rozhovoru pro MF Dnes. V současnosti trvá čtrnáct dní a expertní skupina na ministerstvu zdravotnictví teď diskutuje o tom, že by mohla stačit pouze desetidenní. „Je to opravdu věc vážné odborné diskuze kliniků i epidemiologů. Stále poměrně dost případů vznikne desátý den a inkubační doba viru je čtrnáct dnů,“ řekla Rážová.

DALŠÍ »ZAPOVĚZENÉ« ZEMĚ
NORSKO
Také tady od půlnoci na dnešek nově platí pro přijíždějící Čechy desetidenní karanténa. Jsme v červené kategorii, protože jsme podle tamních úřadů překročili hranici 20 potvrzených případů na 100 tisíc obyvatel.

UKRAJINA
Pro zdejší úřady je Česko v červené zóně s nepříznivou koronavirovou situací. Po příjezdu je nutné předložit negativní test, v opačném je povinná 14denní karanténa.

LITVA
Zdejší úřady stanovily hranici 16 nových případů na 100 tisíc obyvatel, kterou jsme překročili. Jsme tak zařazeni mezi státy, odkud vůbec není umožněn vstup, a to ani po karanténě. Tranzit je povolen jen pro návrat přes Litvu do ČR, v ostatních případech je nutné předložit prostřednictvím české ambasády žádost a vyčkat na vyřízení.

LOTYŠSKO
Od 31. července tu platí pro cestující z Česka povinnost nastoupit dvoutýdenní domácí karanténu.

ESTONSKO
Pro týden od 3. do 9. srpna vyhlásilo zdejší ministerstvo zdravotnictví povinnost 14denní karantény jak pro občany Česka, tak i Rakouska, Bulharska, Francie, Rumunska, Španělska a Chorvatska.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.