KORONAVIRUS v Hradní stráži | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

KORONAVIRUS v Hradní stráži

Prezident Miloš Zeman na Hradě jmenoval 33 nových soudců (29.7.2020)
Prezident Miloš Zeman na Hradě jmenoval 33 nových soudců (29.7.2020) (Twitter - J. Ovčáček)

Koronavirus už pronikl i do řad Hradní stráže. Jeden z vojáků měl pozitivní test a další museli do karantény. Prezident Miloš Zeman (75) ale prý může zůstat v klidu, s nakaženým do styku nepřišel. A tak včera – s rouškou – jmenoval 33 soudců a generála.

Že neviditelný útočník pronikl do řad elitních vojáků, potvrdil mluvčí Hradní stráže Jiří Havel. „Dnes (ve středu) dopoledne byl na koronavirus pozitivně otestován jeden voják Hradní stráže,“ řekl s tím, že byla ihned přijata bezpečnostní opatření a nakažený nastoupil na nemocenskou. „Všichni vojáci, kteří s ním přišli do styku, byli dáni do karantény a otestováni na koronavir,“ pokračoval mluvčí s tím, že výsledky testů zatím známy nejsou. Podle něj to ale chod jednotky žádným způsobem neovlivní.

Netestujeme se
Deník Aha! se zeptal prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, jestli okolí hlavy státu nyní čekají testy na Covid- 19. „Není důvod. Člen Hradní stráže nepřišel s panem prezidentem do kontaktu, byla dovolená. Reagujeme pružně dle aktuální situace,“ odpověděl v SMS.

Vojáci, hudba i psovodi
Hradní stráž má celkem 936 členů. Z toho je 90 důstojníků, 135 praporčíků a 668 poddůstojníků. K tomu v ní pracuje ještě dalších 43 takzvaných občanských zaměstnanců. Ti všichni tvoří dohromady velení a štáb útvaru, dva prapory, hudbu Hradní stráže a také rotu zabezpečení. V té je mimo jiné i motocyklová jednotka a četa psovodů.

Měl perný den
Zeman měl včera po návratu z dovolené perný den. Napřed jmenoval 33 nových soudců obecných soudů, pak předsedy krajského a městského soudu, propůjčil hodnost brigádního generála plukovníku Pavlu Lipkovi. A nakonec ještě předal dekrety nové rektorce Univerzity obrany Zuzaně Kročové. To vše s rouškou na obličeji, které jsou na akcích na Hradě nyní povinné pro všechny. Naposledy se Zeman objevil na veřejnosti na konci června na americké ambasádě.

Covid-19 řádil i poblíž Babiše
Své si s koronavirem užili i na Úřadu vlády. Jeden ze zaměstnanců Strakovky měl na začátku července pozitivní test na Covid- 19. On i jeho kolegové skončili v karanténě. Podle vedoucího tiskového odboru vlády Vladimíra Vořechovského ale dotyčný nepřišel do kontaktu ani s premiérem Andrejem Babišem (65, ANO), ani s ostatními členy kabinetu.

Projev Miloše Zemana na americké ambasádě:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.