Poprvé od roku 1945: V Lidích se vzpomínalo bez lidí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Poprvé od roku 1945: V Lidích se vzpomínalo bez lidí

Prezident Miloš Zeman na 78. výročí vypálení Lidic (10.6.2020)
Prezident Miloš Zeman na 78. výročí vypálení Lidic (10.6.2020) (Twitter/Jiří Ovčáček )

Jedno ze svých nejhrůznějších zvěrstev – vyvraždění a vypálení Lidic – nacisté spáchali před 78 lety. Na pietní akci se včera sešli přeživší, politické špičky i veřejnost, aby uctili památku zemřelých. Nechyběl ani prezident Miloš Zeman (75), který se objevil na veřejnosti poprvé od začátku koronavirové pandemie.

Kvůli opatřením spojeným s Covid-19 proběhl pietní akt bez přítomnosti veřejnosti, která mohla památník navštívit až odpoledne. Akce tak byla poprvé od roku 1945 neveřejná. Samotný akt trval přibližně půl hodiny, kdy napřed s věnci k památníku přistoupili přeživší a po nich až ústavní špičky v čele se Zemanem. Za ním přišli na řadu šéfové obou komor Parlamentu Miloš Vystrčil (59, ODS) a Radek Vondráček (46, ANO). „Je třeba připomínat utrpení lidí, kteří tady byli zavražděni. Proto je třeba střežit demokracii a svobodu. To je ta nejvyšší hodnota,“ uvedl Vystrčil. Na místě byli i další místopředsedové Sněmovny a věnec k památníku položili i premiér Andrej Babiš (65, ANO) nebo ministr kultury Lubomír Zaorálek (63, ČSSD).

Film o faráři?
V Lidicích byl včera přítomen i Jiří Pitín, který je jedním z mála, kdo přežil nacistický masakr. „Byl jsem nejmladší dítě v Lidicích. Na tom památníku za námi je moje desetiletá sestra,“ ukázal k sousoší věnovanému lidickým dětem pamětník. Ten je podle svých slov rád, že si na nic z prvních třech let války nepamatuje. S přeživšími se setkal i prezident Zeman, který vyzdvihl osobnost kněze Josefa Štemberky, který odmítl milost a zemřel po boku Lidických. „Pan prezident vyslovil přání, aby o páteru Štemberkovi vznikl film,“ uvedl mluvčí Jiří Ovčáček.

Muže postříleli, ženy odvlekli do koncentráku
Nacisté Lidice vypálili a obyvatele vyvraždili jako odvetu atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Ženy a děti byly ráno 10. června 1942 odvezeny z vesnice, odkud je nacisté převezli do koncentračního tábora. Některé děti pak zamířily na převýchovu. Muže a chlapce starší 15 let pak příslušníci SS popravili a vesnici srovnali se zemí. Celkem přišlo o život 340 lidických obyvatel (192 mužů, 60 žen a 88 dětí). Podobný osud potkal o 14 dní později také obec Ležáky.

Zeman o koronaviru a nesouhlas s Prymulou: Promořování? Lékaři mají někdy odporný žargon, děsí to veřejnost.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ad-ga
12. 6. 2020 • 09:16

Kde se vzpomínalo? V LÍDÍCH ? Kde to je?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.