Karviná - Život v ohnisku koronaviru: Nákazu šíří nezodpovědnost! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Karviná - Život v ohnisku koronaviru: Nákazu šíří nezodpovědnost!

Epidemiolog Rastislav Maďar
Epidemiolog Rastislav Maďar  (Blesk: Martin Přibyl)

Ačkoli se dnes v Česku ruší jedny z posledních plošných omezení proti koronaviru, s nákazou nadále bojuje Karvinsko. Počet nakažených rapidně stoupá. Podle epidemiologů za to může neukázněnost občanů.

Koronavirus se šíří v lokálních ohniscích především kvůli plošnému testování na dolech OKD a pendlerů. „Když jsem se díval na nedělní přírůstky, tak 174 nakažených byli obyvatelé Moravskoslezského kraje. Na sto bylo zahraniční dělníků, kteří na sever Moravy dojížději,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák (61, za ANO). Netýká se to podle něj jen Poláků, ale i pracovníků z Ukrajiny.

Velká nezodpovědnost

K rostoucím počtům přispívá podle epidemiologa Rastislava Maďara také nezodpovědnost občanů, kteří s příznaky chodí klidně mezi lidi. „Přihodilo se, že studentka šla na zkoušku na vysokou školu do jiného regionu. A protože roušku mít na zkoušce nemusela, vyblokovala celou zkušební komisi. Test měla pozitivní,“ řekl serveru Lidovky.cz Maďar. Podle něj se nejedná o jediný případ. Manželský pár s příznaky koronaviru se zase zúčastnil svatby.

Víte, že...

...počet nakažených se v Moravskoslezském kraji celkově vystoupal na 2304? V okrese Karviná pak jich ke včerejšímu dni bylo 1002.

Za růst může i testování

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (33, za ANO) se nejedná o druhou vlnu pandemie. Je to kvůli poměrně masivnímu testování. „Plošné odběry u zaměstnanců OKD, dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih byly ukončeny. Celkem byly odebrány vzorky od více než 3400 osob. Výsledky se stále zpracovávají,“ řekl Aha! krajský epidemiolog Petr Kopřivík. Většina pozitivních lidí je bez příznaků nebo s lehkými příznaky. „I s rýmou nebo zvýšenou teplotou by lidé měli zůstat doma. Neměli by nic podceňovat,“ dodal Kopřivík.

Zpřísněný řežim

Roušky jsou nadále povinné ve vnitřních prostorech a ve veřejné dopravě na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Zpřísnění se týká také akcí, kterých se smí účastnit maximálně sto lidí. V nemocnicích a sociálních ústavech jsou zakázané návštěvy. V celém Moravskoslezském kraji pak lidé musí mít zakrytá ústa a nos při větších akcích uvnitř budov a v některých provozovnách.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.